Duurzame vazen van gerecycled glas door glasblazers uit het oude Egypte familietradities door Souraya Hassan Binti Home Shop ©BintiHome

Stel je eens voor… Een kleine werkplaats in Oud Caïro waar al generaties lang duurzame vazen worden gemaakt. En nu zit jij op de stoel van de glasblazer om jouw eigen vazen te maken. Ja deze ondernemersdroom werd voor mij werkelijkheid zo’n drie jaar geleden.

Duurzame vazen

Ik heb het altijd al gehad, een soort ondernemingsgeest. Dat heb ik van mijn vader. Ik kan geïnspireerd raken door een bepaald product met een mooi verhaal en vervolgens ga ik meteen bedenken hoe ik hier iets mee kan. En dan bedoel ik of ik dit kan importeren, verkopen, zelf ontwerpen etc. Mijn hoofd draait meteen duizend toeren als ik het gevoel heb dat ik de bron van een product heb gevonden

Hoe het allemaal begon

Een paar jaar geleden reisde ik een paar keer per jaar naar Egypte. De liefde voor mijn vaderland is groot, ik heb altijd al een sterke band gevoeld met dit land. Ik was al druk aan het ondernemen met Binti Home en ik bezocht regelmatig mijn familie en vrienden in Egypte. Terwijl ik met mijn moeder en een vriendin over de bazaar struinde kwamen we bij een klein winkeltje terecht waar glazen vazen verkocht werden.

We werden meegenomen naar een andere ruimte, ergens verborgen in de kleine straatjes en daar stonden kasten vol met de meest mooie exemplaren. We raakten aan de praat en ik kwam erachter dat deze man een directe link had met de makers van deze duurzame vazen. Het begon meteen te kriebelen dus ik besloot later nog eens terug te gaan met mijn vader. Ik wilde hier namelijk wel iets mee. Hoe tof zou het zijn om mijn eigen vazen te laten maken?

Mijn ondernemersbrein was inmiddels al hard aan het werk geweest want, geïnspireerd op de aardewerk Olla kruik tekende ik vier vormen voor de vazen. De basis van vazen bestond al maar ik wilde hier net een eigen touch aan geven. Ik schreef de maten erbij en had na een paar dagen een mapje met tekeningen van vazen die ik wilde laten maken. Want ja, ik had het doel om vazen te laten maken en mee te nemen naar Nederland.

Olla in proces Duurzame vazen van gerecycled glas door glasblazers uit het oude Egypte familietradities Binti Home Shop ©BintiHome

Ambachtelijk familiebedrijf

Dus samen met mijn vader terug gegaan naar de winkel. De eigenaar vond het een leuk idee maar wilde in eerste instantie dat de orders via hem zouden lopen en wilde ons niet meenemen naar de werkplaats. Heel begrijpelijk, hij wilde zijn bron natuurlijk niet met ons delen. Maar ik stond te popelen om de glasblazers te ontmoeten want hoe gaaf is het om te zien waar de producten daadwerkelijk gemaakt worden?

Toen wij de man beloofden de orders alsnog via hem te laten lopen nam hij ons op een ochtend mee. Ergens in één van de armste gedeeltes van Caïro kwamen we via een wirwar van straatjes bij een huis terecht. Een mooi mintgroen huis met een palmboom ernaast, hoe idyllisch. Ik hoorde mensen aan het werk en toen we één van de huisjes binnenliepen zagen we daar twee glasblazers aan het werk. Mijn hart maakte een sprongetje, hier moesten we zijn!

Werkplaats van glasblazers in oude Egypte familietradities Binti Home Shop ©BintiHome

Duurzame vazen van gerecycled glas

Het is heel bijzonder om de glasblazers aan het werk te zien. Ze vertelden mij dat dit een familiebedrijf is en dat ze generatie op generatie hier in de werkplaats aan het werk zijn. Of nou ja, werkplaats, eigenlijk is het hun huis want ze wonen ernaast.

Ik keek mijn ogen uit want in een oven met vuur worden de vazen met de mond geblazen en met de hand worden de juiste vormen gemaakt. Het is hard werken en helaas kunnen ze niet het hele jaar door werken. De oven is namelijk zo heet dat het in de hete zomers niet uit te houden is. Ze moeten het dus echt van de andere maanden hebben. Dat motiveerde mij nog meer om met deze mensen samen te werken.

Ik liet mijn tekeningen zien en ze gingen meteen aan de slag. Binnen een paar minuten stonden de vier vazen van mijn tekening daadwerkelijk voor mijn neus. Wow wat was ik trots! Zou het dan echt gaan gebeuren…?

Duurzame vazen van gerecycled glas door glasblazer uit het oude Egypte familietradities Binti Home Shop ©BintiHome

100 duurzame vazen voor een eerlijke prijs

We maakten prijsafspraken voor het laten maken van deze duurzame vazen en bestelden er meteen 100 tegelijk. Wij hebben de glasblazers de prijs laten bepalen. Ik vind het namelijk ontzettend belangrijk dat zij de prijs krijgen die zij willen verdienen. Natuurlijk hebben we een beetje gespeeld met een totaalprijs maar het allerbelangrijkste is dat zij een eerlijke prijs krijgen waar ze blij van worden en hun gezin van kunnen onderhouden. En de man van de winkel natuurlijk niet te vergeten. En dat is gelukt, en dat maakt mij weer super trots dat ik toch mijn steentje kan bijdragen aan deze gemeenschap. Dat is ook eigenlijk mijn doel : een verbinding leggen tussen Egypte en Nederland en zorgen dat het prachtige handwerk én stukje cultuur van deze ambachtslieden behouden blijven én de grenzen over gaan.

Dat is ook eigenlijk mijn doel : een verbinding leggen tussen Egypte en Nederland en zorgen dat het prachtige handwerk én stukje cultuur van deze ambachtslieden behouden blijven én de grenzen over gaan.’

Met een paar weken konden we de vazen ophalen. Oh wat vond ik dat spannend! Het blijft natuurlijk handwerk dus niet alle vazen hadden precies dezelfde vorm of dezelfde maat. Maar dat is eigenlijk de charme van het product. Natuurlijk baalde ik even, want ik ben een perfectionist. Maar al gauw kon ik het loslaten en genoot ik juist van de imperfectie en daardoor juist perfectie van de Olla vaas.

En daar stonden we dan… met 100 vazen in het kantoor van mijn vader in Caïro. En nu?

Vaas van gerecycled glas door glasblazers uit het oude Egypte familietradities Binti Home Shop ©BintiHome

Importeren en veel geld betalen

Naast vazen had ik nog wat meer producten gevonden en ik wilde alles exporteren naar Nederland. Ik vond een super goed transportbedrijf die ontzettend behulpzaam was. Uiteindelijk besloot ik met dit bedrijf samen te werken en de producten vanuit Egypte naar Nederland te laten exporteren.

Ik kan je heel eerlijk zeggen, ik schrok ervan hoeveel geld dat kost. Er wordt natuurlijk best wat geëxporteerd naar Nederland vanuit Marokko, Bali etc. En je denkt, je kan het voor een eerlijke prijs inkopen en hier in Nederland voor een mooie prijs verkopen. Nou die marge wordt stukken minder, dat is iets waar je vooraf niet bij stil staat. Ik onderneem alleen dus een hele container vullen voor de boot leek mij wat too much. Dit is dan in verhouding wel weer goedkoper uiteindelijk maar, no worries, ik ga jullie niet vermoeien met het hele marge verhaal. Dus de dozen gingen per vliegtuig. Nou zijn die kosten nog wel te doen. Maar eenmaal aangekomen in Nederland moet je allerlei belastingen gaan betalen voordat je de producten daadwerkelijk in handen hebt.

Maar goed, betaald en gedaan. Helemaal prima. Mijn droom staat voorop, die verbinding leggen en mooie producten uit mijn geliefde vaderland verkopen in mijn geliefde moederland. Klinkt leuk he? hihi Inmiddels hebben de duurzame vazen al een publicatie gehad in de vtwonen (hoe tof!) en worden ze in veel huishoudens gestyled. Zie hieronder een aantal foto’s.

Duurzame vazen uit Egypte eerlijke prijs in Vtwonen ©BintiHome-2
Duurzame vazen uit Egypte
Foto’s van Vtwonen publicatie, @carberg, @aimeevanaert, Eigen Huis & Tuin make over, Styling van huis in Haarlem, Ontwerp huis in Rhenen , @merel_deruijter

Shop jouw duurzame vazen

En dan komen we weer uit bij het heden. Mijn online shop is weer live mét nog een aantal vazen. Ik heb er niet heel veel meer want oh wat zijn ze hard gegaan. Dan maakt mij natuurlijk extra trots. En toch heel tof dat ik nu weer een selectie vazen in mijn nieuwe shop kan tonen. En wie weet, als we straks weer naar Egypte gaan dat ik met een nieuwe lading vazen aan de slag zal gaan! Dan ben ik stiekem erg benieuwd welke jouw favoriet is!

Ik ben natuurlijk heel erg benieuwd wat je van dit verhaal vind over het ontstaan van de duurzame vazen uit mijn shop. Ik vond het leuk om jullie mee te nemen achter de schermen en vol trots te laten zien welke stappen ik heb mogen maken met Binti Home.

Mocht je nog vragen hebben of andere dingen terug willen zien, stel je vraag zeker hieronder in de comments. Of je reactie, dat vind ik natuurlijk hartstikke leuk om te lezen!

Meer verhalen lezen?