Zwangerschapsverlof zelfstandig ondernemer ©BintiHome-

Zwangerschapsverlof, mijn tips voor jou als zelfstandig ondernemer!

Zwangerschapsverlof als zelfstandige?

Het is 1 januari 2019, een mooi moment om de blog weer goed op te pakken. Gek hè dat 1 januari toch altijd weer voelt als een nieuw begin, of naja eigenlijk gewoon een frisse start met een heel jaar voor je. Het afgelopen jaar was eigenlijk al een nieuwe start voor ons, op 15 september 2018 konden wij met jullie het bijzondere nieuws delen dat wij ons eerste kindje verwachten.

Op dat moment was ik 19 weken in verwachting, inmiddels zijn we vele weken verder, want nu ik dit schrijf ben ik al ruim 34 weken zwanger. Wat gaat de tijd snel!

Als zelfstandig ondernemer komt hier veel bij kijken en ik had dan ook verschillende vragen in mijn hoofd. Wanneer zou ik met zwangerschapsverlof gaan? En waar heb ik recht op als zelfstandig ondernemer?

Hieronder deel ik mijn ervaring.

Het begin van de zwangerschap

Vanaf het moment dat ik wist dat ik in verwachting ben van ons eerste kindje heb ik heel bewust nagedacht over hoe ik dit ga aanpakken in combinatie met mijn onderneming. De eerste drie maanden heb ik mij heel erg moe gevoeld. Ik had geen last van misselijkheid of andere zwangerschapskwalen maar die vermoeidheid was wel echt pittig. Ik kon midden op de dag zomaar drie uur slapen.

Op dat moment heb ik vooral toegegeven aan mijn vermoeidheid en de rust gepakt. Ik had het nog niet online gedeeld dat ik in verwachting was maar bepaalde opdrachtgevers had ik wel al ingelicht. Zo konden zij er rekening mee houden waarom ik een deadline toch iets wilde verschuiven. Ook moest ik verschillende leuke events en persreis naar Portugal afzeggen. Jammer natuurlijk maar toch ben ik blij dat ik vanaf het eerste moment naar mijn gevoel heb geluisterd en de rust heb gepakt. Na ongeveer 16weken ben ik mij beter gaan voelen en kon ik vrijwel alles weer als vanouds doen. Maar, wel in mijn achterhoofd dat er nu een lief klein babytje in mij groeit.

Zwangerschapsverlof zelfstandig ondernemer ©BintiHome-
24 weken zwanger en 22 weken zwanger

Keuzes maken

Wat ik zo fijn vind aan het ondernemen is toch de vrijheid. De vrijheid in de keuze aan welke projecten je wilt werken. Nu moet ik wel zeggen dat ik echt gezegend ben met de hoeveelheid bijzondere en toffe projecten die nog steeds op mijn pad komen. Ik onderneem inmiddels ruim 9 jaar en hoe ik dat heb aangepakt lees je hier in de serie blogs met ondernemerstips die ik schreef.

Ik heb de afgelopen maanden dus wel steeds de afweging gemaakt of het slim was om een bepaald project wel of niet te doen. Dit had dan vooral te maken met de duur van het project maar ook de intensiviteit. Wel wist ik één ding zeker, eind december wilde ik met zwangerschapsverlof gaan.

Zwangerschapsverlof

Als je in loondienst bent ga je vaak met 4 of 6 weken met zwangerschapsverlof. Als zelfstandig ondernemer heb je dit eigenlijk zelf in de hand. Wil je blijven doorwerken tot het einde of kies je er toch voor om eerder te stoppen?

Ik heb in september al de keuze gemaakt dat donderdag 20 december 2018 mijn laatste werkdag zou zijn voor mijn verlof. Door deze datum al vast te zetten had ik een mooi eindpunt om naar toe te werken en dat werkte erg fijn bij het inplannen van ( nieuwe ) projecten. Doordat je een deadline hebt kan je ook echt verlof nemen, dat is natuurlijk anders als je wel kijkt tot wanneer je doorwerkt.

Ik vond het erg belangrijk om mijzelf in bescherming te nemen en goed de rust te pakken voor mijzelf. Zowel voor de baby, mijn lichaam maar zeker ook voor mijn eigen ontspanning. Als zelfstandig ondernemer sta ik eigenlijk altijd ‘aan’ en kan ik altijd wel werken.

Zwangerschapsverlof zelfstandig ondernemer ©BintiHome-
29 weken zwanger

20 december 2018

In de onderstaande vlog laat ik je de laatste weken zien voordat mijn verlof zou ingaan. Zoals je ziet heb ik drukke en volle weken gehad. Ik moet zeggen dat ik verbaasd ben dat ik nog zo lang door heb kunnen werken. Dit had ik in september, toen ik de datum uitkoos, eerlijk gezegd niet verwacht. Wat er vooral voor heeft gezorgd dat ik zolang door heb kunnen werken is omdat ik steeds goed de rust heb genomen. Het is als ondernemer verleidelijk om altijd maar te werken. Maar sinds begin 2018 heb ik daar al drastische veranderingen in gemaakt. ‘S avonds en in het weekend werk ik niet, en ik heb zelfs de vrijdag als vrije dag genomen. Dit is niet altijd gelukt maar was wel een goed uitgangspunt.

Hierdoor was het werken in combinatie met de zwangerschap erg goed vol te houden en heb ik dus tot 20 december 2018 kunnen werken. Ik sloot ( eerlijk is eerlijk ) vrijdagochtend 21 december 2018 mijn computer af, ik heb de autoreply aangezet en ik kon gaan genieten van mijn zwangerschapsverlof.

ZEZ-uitkering

En nu, anderhalve week later ben ik volop aan het genieten van mijn zwangerschapsverlof. Het is apart om niets meer aan mijn hoofd te hebben maar dat is ook waar ik zo naar uitkeek. Even geen verplichtingen meer, geen deadlines, niet rennen en vliegen en geen volle auto met styling spullen hihi.

Dat ik nu deze blog schrijf is puur ontspanning, het is geen verplichting. Ik vind het heerlijk om mijn gedachtes en styling ideeen met jullie te delen. De babykamer is al bijna af en daar kan je de komende dagen en weken ook veel inspiratie over verwachten.

En dan komt natuurlijk ook het financiële plaatje kijken. Ik praat niet echt over financiën maar wat ik wel kan delen is dat je als zelfstandig ondernemer ( als je 1225uur hebt gewerkt op jaarbasis) recht hebt op een ZEZ-uitkering. Vier maanden lang krijg je een uitkering en dat is toch echt super fijn!

Daarnaast is mijn tip om echt een buffer op te bouwen. Lastig natuurlijk met alle aankopen die je moet doen voor de baby maar toch denk ik dat het wel haalbaar is. Eigenlijk is het een cirkel. Hard werken in combinatie met goed de rust pakken ( waardoor je langer door kan werken). Maar denk bijvoorbeeld ook aan slimme budgetoplossingen voor de babykamer ( daarover later meer! ).

Zwangerschapsverlof zelfstandig ondernemer 32 weken zwanger ©BintiHome-
32 weken zwanger + sneak peek van de babykamer!

Zwangerschapsverlof voor jou?

Het is best een lange blog geworden hihi maar ik hoop vooral dat je er iets aan hebt! Hier nog even een korte opsomming met mijn gedachtes over zwanger zijn, zwangerschapsverlof en zelfstandig ondernemen.

  • Maak een plan voor jezelf hoe je werk en privé gaat combineren tijdens de zwangerschap
  • Neem goed je rust tijdens de zwangerschap, zo hou je voldoende energie voor het ondernemen en het is uiteraard het allerbeste voor jou en de baby
  • Luister dus altijd naar je lichaam! De mensen om je heen, opdrachtgevers en klanten hebben hier echt alle begrip voor. Ik snap dat je als ondernemer soms tot het uiterste wilt gaan maar jij bent het belangrijkste! (Eigenlijk altijd .. ;) )
  • Plan je zwangerschapsverlof datum alvast in als je vier maanden zwanger bent. Zo heb je een datum om naar toe te werken
  • Informeer of je recht hebt op de ZEZ uitkering, dit kan je vanaf 23 weken zwangerschap aanvragen
  • Zeg nee tegen dingen. Kijk goed welke projecten goed passen bij de zwangerschap.
  • Geniet van elk moment! Klinkt nu al cliché maar terwijl ik dit typ denk ik : wat is de tijd snel gegaan! Daarom extra leuk om alle foto’s te zien hierboven waar je mijn buik steeds meer ziet groeien.

Ik hoop dat je iets aan mijn tips voor zwangerschapsverlof hebt. Ik geniet nu heerlijk van mijn verlof en ben lekker bezig met de babykamer voor onze Binti Baby! Op mijn Instagram deel ik al vaker sneak peeks van de babykamer maar ook hier ga ik veel tips met jullie delen!

Voor nu wil ik jullie een liefdevol, inspirerend, gezond en mooi 2019 toewensen!

Meer inspiratie ?