Vrij nemen als zelfstandig ondernemer of altijd werken? ©BintiHome

Kan ik wel vrij nemen als zelfstandig ondernemer? Op die vraag geef ik antwoord in deze nieuwe persoonlijke blog

Vrij nemen als zelfstandig ondernemer

Ik geef het eerlijk toe : ik hou van werken en zeker omdat mijn werk niet als werk voelt. Ik kan het uiteraard al lang geen meer hobby noemen want na 8 jaar ondernemen is mijn onderneming echt uitgegroeid als een stabiel bedrijf. En oh wat ik ben ik daar trots op. Het is hard werken, keihard werken. Dat heb ik de afgelopen jaren ook wel gevoeld maar, ook van geleerd. Vrij nemen als zelfstandig ondernemer was er niet echt bij.

Het is grappig om te merken dat ik gegroeid ben als persoon. Ik begon met ondernemen toen ik 20 was en ik liet mij destijds vooral leiden door wat er op mijn pad kwam. Ik was keihard aan het werk, bezocht allerlei events, veel netwerken en continue op zoek naar inspiratie. Dit heeft mij de afgelopen jaren zoveel gebracht en daar ben ik heel erg dankbaar voor. Wel schoot de vakantie er regelmatig bij in. Zo ben ik wel vaak op reis geweest, meerdere inspiratie trips naar Milaan voor de Milaan design week of op persreis met Flexa naar Londen. Ontzettend leuk maar wel werkgerelateerd.

Als ik kijk naar de afgelopen twee jaar ben ik drie keer op vakantie geweest. Met mijn beste vriendin een weekje naar Valencia, vorig jaar een paar dagen met mijn moeder naar Lissabon en afgelopen mei op huwelijksreis naar Bali met mijn grote liefde Mahmoud. Niets te klagen zou je zeggen. En begrijp mij niet verkeerd, ik klaag ook zeker niet. Want elke vakantie is een luxe. Maar als bedenkt dat er inmiddels zo’n 7/8 maanden tussen de laatste echte vakantie zit, en dan bedoel ik ook gewoon een weekje thuis ontspannen en even helemaal niets doen, dan komt toch wel de vraag op : ‘ Kan ik wel vakantie nemen als zelfstandig ondernemer? ‘

Vrij nemen als zelfstandig ondernemer of altijd werken? ©BintiHome

Het voelt goed

Sinds dit jaar begin ik steeds meer na te denken over wat ik nou precies wil. Ik ben inmiddels 8 jaar aan het ondernemen en dat vraagt om wat reflectie. Misschien ligt het eraan dat ik ouder ben geworden, dat ik getrouwd ben met de liefde van mijn leven en dat ik steeds meer bewust ben van wie ik ben. Er is zoveel gebeurd de afgelopen jaren maar op het moment heb ik het gevoel dat ik ben waar ik wil zijn. Het voelt goed, ik voel mij tevreden en heb een bepaalde rust gevonden. Ik laat mij altijd al erg leiden door gevoel, zowel in ondernemen als privé leven maar nu voelt het meer dan ooit. De drang naar een gebalanceerd leven voelt wel erg sterk. En volgens mij zijn alle zelfstandig ondernemers hier continue zoekende naar. Hoe vind je nou de perfecte balans tussen werk en privé?

Terwijl ik deze blog typ zit ik onder een deken op onze bank in ons huis in Caïro. Zoals sommige van jullie weten heb ik op het moment vakantie. Vakantie?! Ja, echt… De afgelopen maanden stond volledig in het teken van werk en ons nieuwe huis in Hoofddorp. En eerdere keren was ik ook aan het werk in Egypte, maar dit keer niet. Ik vond dat het wel tijd was voor vakantie, zeker als je bedenkt dat de laatste keer écht vrij in mei was. Want waarom is dat nou zo moeilijk? Om vakantie te nemen als je zelfstandig ondernemer bent?

Schuldgevoel

Apart genoeg heeft het te maken met het gevoel dat je tegenwoordig eigenlijk niet meer echt offline kan zijn. En ook het feit dat alles 24/7 doorgaat. Soms bekruipt er zelfs een schuldgevoel als je weet dat je een mega deadline hebt na het weekend maar je eigenlijk op zaterdag eens lekker wilt uitslapen of een avondje Netflixen op de bank. Want ja, maandag moet die opdracht wel af zijn. Nu heeft dit natuurlijk met heel veel factoren te maken : planning, tijdsmanagement etc. Als je goed nadenkt is het zijn van een zelfstandig ondernemer niet meteen een vrijbrief om altijd maar te werken. Maar, zo heeft het mij voor de afgelopen jaren wel gevoeld.

Een paar weken geleden had ik het erover met een vriendin van mij en zei vertelde mij dat ze mij eigenlijk niet anders kent dan dat ik aan het werk ben en druk in de weer. Wow, dat was even een moment van reflectie. Ergens weet ik het wel, ik weet dat ik altijd bezig ben. En daarom voel ik op dit moment nog meer de behoefte om die rust voor mijzelf te gaan creëren. Mahmoud heeft mij het afgelopen jaar al veel geleerd over die balans tussen werk en privé en het feit dat ik die rust heb gevonden voelt goed. Ik ben hier heel bewust mee bezig voor het nieuwe jaar, iets met goede voornemens waar ik eigenlijk al mee bezig ben.

Vrij nemen als zelfstandig ondernemer of altijd werken? ©BintiHome

Maar doe ik dit nu echt?

Het belangrijkste is eigenlijk om jezelf die rust te gunnen, gun jezelf die vakantie, een week vrij waarbij je gewoon even he-le-maal niets doet. Vrij nemen als zelfstandig ondernemer moet gewoon kunnen! En terwijl ik dit typ bekruipt mij een schuldgevoel, want ja ondanks dat ik hier vakantie aan het vieren ben in Egypte schrijf ik wel deze blog. En heb ik wel een te super leuke win actie lopen. Ook ben ik wel actief op Instagram.

Tja, dat is iets wat ik toch nog moet leren. Want 100% offline zijn lukt mij nog niet. Maar, ik ben op de goede weg. Want het fijne is wel dat ik die posts al klaar had voordat ik in het vliegtuig stapte. En deze blogpost is het antwoord op de poll die ik gisteren op Instagram deed. Het werkt ook rustgevend om mijn gedachtes op papier te schrijven ( vandaar ook mijn mega grote verzameling aan notitieboekjes haha ).

Ik stelde jullie in deze Poll op Instagram wat vragen over o.a. wat jullie graag wilden zien op de blog. Het grootste deel van jullie vroeg om meer persoonlijke blogs. En voila, daar is dit het antwoord op! Want naast het delen van styling tips en make overs in mijn huis vind ik het eigenlijk ook wel heel erg leuk om mijn gedachtes met jullie te delen. Wat mij bezig houd en wellicht dat we elkaar kunnen inspireren om te kijken hoe we hiermee om kunnen gaan om het beste uit ons leven te halen.

Het grappige is dat dit best een lange blog is geworden. Dus volgens mij wil ik best veel over dit onderwerp delen. Maar het is ook wel wat nu erg speelt bij iedereen. Het steeds meer bewust zijn van wie je bent, van wat je wilt en eigenlijk niet zoveel aan proberen te trekken van de (sociale) druk van de buitenwereld. Doen waar jij je happy bij voelt… Daarom sluit ik nu de laptop en druk ik het knopje van Netflix aan. De serie Narcos afkijken samen met Mahmoud voordat we verder gaan met seizoen 2 van The Crown.

Vakantie, ik gun het mijzelf!

 

Ps. Vind jij het leuk om deze persoonlijke blogs te lezen? Laat het mij dan vooral weten!

Meer persoonlijke blogs :

Fotografie : Mahmoud Sherif & Souraya Hassan