Hashtag workmode Hoe start je een eigen bedrijf ©BintiHomBlog

In deze nieuwe blogserie ‘Creatief ondernemen’ deel ik mijn ervaringen over het runnen van een eigen bedrijf. Inmiddels ben ik volgende maand alweer 8(!) jaar aan het ondernemen met mijn eigen bedrijf Binti Home. Daarom leek dit mij een mooi moment om mijn verhaal met jullie te delen.

Hoe start je een eigen bedrijf?

Deze veel gestelde vraag ‘hoe start je een eigen bedrijf?’ kan op veel manieren beantwoord worden. Ik ben geen expert maar door simpelweg mijn eigen ervaringen te delen van de afgelopen jaren hoop ik jullie te kunnen inspireren. Door jullie vragen te beantwoorden en mijn verhaal te vertellen hoop ik jullie te inspireren om ook te gaan ondernemen. Of als je al onderneemt, wellicht wat ideeën, inzichten of tips mee te geven. Je kan immers altijd van elkaar blijven leren, zelfs als je al jaren in het vak zit.

Er zijn al best veel boeken te vinden over ondernemen. Ik vind het dan ook erg inspirerend om de verhalen te lezen van andere ondernemers. Denk aan duizendpoot Anna Nooshin, zij heeft al meer boeken uitgebracht. Maar ook het nieuwe ‘Babe You Got this’ boek van Emilie Sobels waarin ook collega vriendin Elisah Jacobs te zien is. Daarnaast delen een aantal ondernemers hun tips en ervaringen online waar ik geïnspireerd door raak, denk aan Sanny Verhoeven , Cynthia Schultz en  Annic van Wonderen 

Een aardig rijtje inspirerende vrouwen. Ik wil hiermee laten zien dat het vooral goed is andere verhalen te lezen. Er is eigenlijk niet één vast antwoord op ‘Hoe start je een eigen bedrijf?’. Iedereen onderneemt op een andere manier. De één vanuit passie, de ander vanuit het zien van een gat in de markt. Voor mij speelt passie en gevoel de allergrootste rol.

Waar begin ik?

Maar ja, waar begin ik? Dat is eigenlijk meteen een veel gestelde vraag die ik de afgelopen week via mijn instagram en Facebook binnen kreeg. Ik denk dat ik maar gewoon begin met het vertellen van mijn eigen verhaal. Want ik ben ook ooit begonnen met het idee een eigen bedrijf te starten. Toen ik al jullie vragen las kreeg ik ook ontzettend veel positieve energie. Waarvoor dank trouwens! Super leuk dat jullie zo enthousiast waren met het stellen van vragen en het versturen van de berichtjes. Jullie kunnen uiteraard nog steeds vragen insturen via social, mail of onder dit bericht.

Ik ben nog even zoekende naar hoe ik precies alle vragen ga beantwoorden. Ik merk dat ik best veel wil vertellen! Daarnaast waren jullie vragen ook best uiteenlopend. Zo gaan sommige echt over hoe je zelf kan starten met een bedrijf. Maar ook hoe je weet of een idee of product aan gaat slaan. Daarnaast kreeg ik ook wel wat vragen of je een startkapitaal moet hebben en of bloggen een goede aanvulling is op ondernemen. Ook vragen over hoe social media het beste te gebruiken is. Waar je inspiratie vandaan haalt op dagen dat je even niet zo geïnspireerd bent. En ik kreeg veel de vraag : Hoe start je een carrière als interieurontwerper?

Hashtag workmode Hoe start je een eigen bedrijf ©BintiHomeBlog

Ondernemen met gevoel

Allereerst draait ondernemen voor mij volledig om gevoel. Alle keuzes die ik tot nu toe heb gemaakt zijn met gevoel gedaan. Ik ben namelijk een keer ‘de fout’ in gegaan door niet naar mijn gevoel te luisteren. Dat was meteen mooi leer moment en meteen een omkeerpunt. Ik ga hier later nog verder op in. Ondernemen is voor mij ook geloven in jezelf en je dromen. Een gedachte of gevoel van passie kan al leiden tot een gaaf project, samenwerking of misschien dus zelfs een eigen onderneming. Luisteren naar je gevoel is echt het beste wat je kan doen.

Deze quote sluit daar mooi op aan :

‘omdat ik het wil
omdat ik het kan
i
etwat impulsief
of met een strak plan
o
mdat ik het zal
omdat ik het ga
e
erst dromen dromen
e
n ze dan achterna’

Mooi hè? Ik ben weg van de quotes van Gewoon Jip omdat ze vaak zo inspirerend zijn. Daarnaast geven ze een gevoel van herkenning.

Blogger Souraya Hassan Interior inspiration restaurant Ampersand Zamalek Caïro ©BintiHome

Mijn Verhaal

Sommige ondernemers beginnen al vroeg. Ze hebben een droom, een idee of een passie. Zo veranderde ik van jongs af aan al  mijn kamer om de zoveel tijd. Geïnspireerd door mijn moeder die mij elke zomervakantie wel weer verraste met iets nieuws in mijn kamer. Soms gaf zij de kamer zelfs een complete make over. Ik ging vaak op vakantie met mijn vader naar Egypte. Als ik dan terug kwam was mijn kamer weer veranderd in een nieuw sprookje. Een sprookje dat was het zeker, want wat kon ik genieten van mijn kamer en het bezig zijn met decoreren. Ik geloof dat styling en het gevoel van inrichten, ontwerpen of decoreren in je zit.

Dit kan je al vroeg ontdekken maar ook als je jaren bij een bedrijf hebt gewerkt in een totaal andere branche. Het is nooit te laat om te starten met wat je echt leuk vindt. Het belangrijkste is om je hart te volgen.

‘Ik wist wat ik wilde’

Het was dan eigenlijk ook vanzelfsprekend dat ik na de Havo iets creatiefs ging doen. Mijn tante kwam met de tip voor de opleiding Allround stylist aan Artemis Styling Academie in Amsterdam. Dat leek mij wel wat! Ik deed toelating op mijn 17e en eigenlijk vonden ze mij te jong. ‘Wellicht kan je een tussenjaar nemen en volgend jaar weer opnieuw toelating doen?’. Maar dat zag ik niet zitten. Ik wist wat ik wilde en ik wilde dat op dat moment. Ik heb het idee dat daarmee de toon van mijn looppad was gezet. Want ik werd toegelaten en drie jaar later ontving ik mijn diplima voor allround stylist, met specialisatie op interieurstyling/ontwerp.

Ondernemen zit in de familie, mijn vader is al vanaf jongs af aan al een echte zakenman. Mijn moeder en tantes zijn daar en tegen weer erg creatief. Ik ben elke dag dankbaar voor deze goeie mix aan genen dat mij heeft doen besluiten mijn eigen creatieve onderneming te starten.

Hashtag workmode Creatief ondernemen Hoe start je een eigen bedrijf ©BintiHome

De perfecte stage

Nog even terug naar de opleiding… Het was mijn eind stage in het laatste jaar van de opleiding dat mij deed beseffen dat ik een eigen bedrijf wilde starten. Ik liep stage bij, toen der tijd, zelfstandig ondernemer Chrissie Cremers. ( Inmiddels werkt ze als Head of Design voor Fasten). Zij deed destijds veel photoshoots voor onder andere Viva en werkte aan diverse interieurprojecten. De goede klik met Chrissie zorgde ervoor dat ik veel geleerd heb en dat zij mij ook veel zelfstandig aan de slag liet gaan. Deze stage heeft mij echt de laatste push gegeven om zelf ook te gaan ondernemen. Want door deze creatieve en vooral veelzijdige stage wilde ik niets liever dan elke dag met creativiteit bezig zijn. Daarnaast vond ik het zelf indelen van de tijd en het managen van meerdere projecten tegelijk een leuke uitdaging.

Ik zal later nog verder ingaan op hoe je de perfecte stage kan vinden dat jou inspireert om verder te gaan als zelfstandig ondernemer.

Youtube spot in 2009

Na deze inspirerende stage ben ik afgestudeerd in de richting interieur styling. Grappig genoeg was mijn afstudeerproject meer een multimedia project. Ik bedacht de ‘Youtube Spot’. Een gebouw waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, muziek kunnen luisteren, video’s kunnen maken en delen, en vooral connectie zoeken met elkaar en de buitenwereld. Alle verdiepingen hadden verschillende thema’s en dit had ik met moodboards, kleurenkaarten en (3d) tekeningen uitgewerkt. De eindexamen commissie vond het iets teveel architectuur en eigenlijk te ver uitgedacht. Maar als ik zo terug denk vind ik het wel ontzettend tof om te zien dat die affiniteit met video en het creëren van grote concepten al vroeg begon.

Aan de slag als zelfstandig ondernemer

Nadat ik ben afgestudeerd ben ik eigenlijk meteen gestart met een eigen onderneming. Op 24 augustus 2009 was mijn eigen bedrijf een feit. Destijds nog onder een andere naam maar wel meteen gefocust op interieurontwerp en styling. Ik heb mij simpelweg gewoon ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Omdat ik aan de slag wilde als zzp’er heb ik niets met de bank te maken gehad want ik hoefde geen startkapitaal of lening. Ik ben dus echt van scratch begonnen. En ik denk ook dat dit, met name voor zzp’ers of freelancers de beste manier is. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel en ga eerst eens kijken waar jouw passie ligt.

Ik hoor veel om mij heen dat mensen deze stap toch wel eng vinden. Maar ik denk dat het inschrijven bij de Kamer van Koophandel wel net dat duwtje in je rug geeft om echt aan de slag te gaan. Zeker het eerste jaar geven zij je ook de kans om je te ontwikkelen dus het is echt niet zo dat je na een aantal maanden al een goed lopend bedrijf moet runnen. Bij mij heeft dit ook een aantal jaar geduurd!

Daarnaast ben ik eerst begonnen met parttime werken in combinatie met freelancen.

Prikbord wand van kurk op rol ©Binti Home-2

Gouden tip : Combineer parttime werk met een eigen bedrijf

Dit is dan ook echt de gouden tip die ik graag deel met iedereen. Ik geloof erin dat een onderneming moet groeien. En vooral groeien op een natuurlijke manier. Ik snap dat in deze tijd waarin er zoveel interieurontwerpers, stylisten en bloggers zijn, het lastig is om geduld te hebben. Maar geloof mij, geduld is echt het allerbeste.

Zo heb ik dus vanaf 2009 tot 2013 continue een parttime baan gehad. Ik heb gewerkt als visual merchandiser bij de V&D en als interieurontwerpster en verkoopster bij conceptstore Friday next. Ik begon met vier dagen en uiteindelijk werden dit drie dagen. Dit was echt de perfecte basis om naast het werk aan de slag te gaan met mijn eigen projecten voor Binti Home.

”Ik geloof erin dat een onderneming moet groeien op een natuurlijke manier ”

Wanneer ga je fulltime aan de slag met je eigen bedrijf?

Waarom? Simpelweg omdat door deze parttime baan mijn vaste lasten betaald werden. Hierdoor kon ik mij rustig focussen op projecten die ik echt leuk vond. Niets is vervelender dan ondernemen met een druk of je het einde van de maand wel haalt. Daarom geloof ik er ook echt in dat je het beste een onderneming kan starten, of zelfstandig aan de slag kan gaan terwijl je nog een baan hebt. Dit zal hard werken zijn, soms werkte ik wel 7 dagen in de week. Vaak zat ik ’s avonds na de parttime baan nog achter de computer om blogs te schrijven of e-mails te beantwoorden. Mijn vaste lasten werden betaald door de parttime baan en de verdiensten van de freelance projecten gebruikte ik als investering of ik spaarde het.

Maar door de passie en voldoening die ik kreeg van de gerealiseerde projecten was dit vele werken het meer dan waard. Uiteindelijk heeft het erin geresulteerd dat ik in het voorjaar van 2013 mijn parttime baan bij Friday next op kon zeggen en volledig met Binti Home verder kon gaan. Dit was wel ontzettend spannend want nu kwam het dus alleen op mijzelf aan. Dit is dus 4 jaar nadat ik mijzelf had ingeschreven bij de Kamer van Koophandel! Hiermee wil ik graag laten zien dat het dus echt niet erg is om jezelf de tijd te geven om je te ontwikkelen in het ondernemen, zowel op persoonlijk als zakelijk vlak.

Belangrijke tip!

Wel meteen belangrijk om te weten : Op het moment dat ik dat besloot om ontslag te nemen had ik genoeg gespaard dat ik in ieder geval een aantal maanden vooruit kon. Want op het moment dat ik ontslag nam had ik meteen met mijzelf afgesproken: ‘Als het moment daar is dat ik stress krijg of ik het einde van de maand wel de huur kan betalen moet ik weer een parttime baan zoeken’. Dat was op dat moment een goeie drijfveer. Het is tot de dag van vandaag niet meer nodig geweest.

Einde van deel 1

Bedankt voor jouw enthousiasme en het lezen van het eerste deel van mijn verhaal. Dit is volgens mij mijn langste blog ooit geschreven haha. Zoals je merkt heb ik dus genoeg te vertellen. Ik zie wel dat ik nog niet klaar ben met mijn verhaal over de start van mijn bedrijf. Daarom lees je gauw deel 2. Vervolgens kan ik dieper in gaan op verschillende facetten van het ondernemen en de vraagstelling : Hoe start je een eigen bedrijf.

Wellicht dat je denkt, waar zijn nou de rest van de antwoorden op alle vragen? Ik ga dat de komende tijd steeds behandelen in aparte blog posts. Ik vond het niet leuk om alle vragen op te sommen en te beantwoorden. Een lopend verhaal leek mij meer passend en ook duidelijker. Zo weten jullie hoe ik mijn eigen bedrijf ben gestart, waar de liefde voor ondernemen vandaan komt en wat hier allemaal bij komt kijken.

”Wil je geen blogpost missen? Schrijf je dan in voor deze blog in de sidebar aan de rechterkant. Je ontvangt dan een mailtje zodra er een nieuwe blog online staat!”

Ik ben net zo enthousiast als jullie dus misschien schrijf ik eerder deze week al deel twee in plaats van volgende week maandag.  Benieuwd wat jij vindt van dit eerste deel en wat je vooral nog meer zou willen lezen over het runnen van een eigen bedrijf? Lees hier deel twee, voor jezelf beginnen als zelfstandige.

Tot de volgende blog!

Fotografie : Souraya Hassan, Binti Home
Een eigen bedrijf is een onderdeel van de blogserie over Creatief ondernemen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren