Voor jezelf beginnen als zelfstandige ©Fotografie door Mahmoud Sherif
Allereerst dank, duizendmaal dank voor alle lieve reacties op de vorige blogpost. Ik had niet verwacht dat het zo goed gelezen zou worden en zoveel positieve reacties en feedback. Zo leuk om te lezen. Dit gaf mij meteen nog meer energie om deel 2 te schrijven : Voor jezelf beginnen als zelfstandige. Eigenlijk gepland voor aanstaande maandag, maar ik wil zo graag mijn verhaal nu al delen!

Voor jezelf beginnen als zelfstandige

Ik weet het nog heel goed. Ik zat achter mijn bureau, thuis en ik was druk aan het werk. Maar niet voor mijzelf. Ik was bezig met het opzetten van een nieuw project voor de Conceptstore waar ik destijds voor werkte, Friday next. Een interieur en lifestyle winkel in hartje Amsterdam waar ik al een paar jaar werkte als interieurontwerpster en verkoopster. De perfecte basis in combinatie met mijn freelance werkzaamheden als stylist. Wat ik in mijn vorige blogpost ook als gouden tip meegaf. Parttime werken in combinatie met het opzetten van je eigen bedrijf is, in mijn ogen, het beste wat je kan doen. Zo kan je jezelf dus rustig ontwikkelen en voor jezelf beginnen als zelfstandige.

Maar zonder teveel die druk van de maandelijkse lasten te voelen. Dit is natuurlijk wel per situatie en persoon verschillend. Ik redde het destijds met drie dagen maar in het begin waren dit ook vier dagen. Uiteindelijk ben ik het stap voor stap gaan afbouwen. Natuurlijk super fijn dat dit ook mogelijk was!

Meubels verkopen was niet echt mijn sterkste kant, merkte ik al snel. In een interieurontwerp en advies kan ik goed laten zien welke producten mooi bij elkaar passen. Ik maakte deze adviezen geregeld voor de klanten van de winkel. Uiteindelijk kwam hier dan ook altijd een verkoop uit. Dus een indirecte verkoper was ik wel ;). Maar echt in de winkel staan en zorgen dat iemand met een bank de winkel uit zou lopen, nee dat is echt niet mijn ding. Daarom ging ik mij op een gegeven moment focussen om een nieuw op te zetten project voor Friday next. Dit kon ik vanuit huis doen en zou dan gedeeltelijk vanuit huis werken en gedeeltelijk in de winkel. Dat leek mij wel wat!

Friday next Hoe start je een eigen bedrijf ©BintiHomeBlog

Moeders advies

Tot die woensdagochtend. Ik weet de datum niet meer precies maar het was ergens in het voorjaar van 2013. Ik zat achter mijn laptop en ik voelde mij onrustig, vroeg mijzelf af : Waarom ben ik mijn energie nu in een compleet nieuw project aan het steken voor de winkel, terwijl ik dit net zo goed voor mijzelf kan gaan doen? Inmiddels werkte ik nog maar twee dagen in de week voor Friday next en ik had het idee dat ik dit niet meer nodig had. Ik belde mijn moeder. Dit doe ik eigenlijk altijd ( en nog steeds) als ik een gedachte of een brainstorm met haar wil delen. Vaak als ik ergens over twijfel geeft haar ( vaak eerste) antwoord de doorslag.

Dus ik belde haar op en legde uit wat ik voelde. ”Dan doe je dat toch?” klonk aan de andere kant van de telefoon. ”Ga je gewoon volledig focussen op jezelf, jij kan dit!”. Toen heb ik toch besloten om ontslag te nemen.

Natuurlijk vond ik het jammer want ik heb echt ontzettend veel geleerd in de winkel. Ik heb veel mensen leren kennen, merkenkennis opgedaan en mijzelf verder ontwikkelt als interieurontwerpster. Het team was ook ontzettend hecht. Ik ben de eigenaressen, Esther & Paulien, nog altijd dankbaar dat ik hier heb mogen werken. Maar dat voorjaar was het tijd om echt voor 100% te gaan focussen op Binti Home. Ik kan nog steeds zeggen dat dit mijn beste besluit ooit was. Want vanaf dat moment is mijn bedrijf echt gaan groeien en kan ik mijzelf nu 4 jaar na die keuze nog steeds een gelukkige zelfstandig ondernemer noemen!

Zelfstandig aan de slag met freelance klussen

Een van de vragen van jullie was, hoe begin je? Waar begin je? En hoe kom je aan de klussen? Ik ga dan eventjes terug naar toen ik net afgestudeerd was. Tijdens mijn eindstage had ik veel gebruik gemaakt van blogs. Ik had een aantal favorieten blogs waar ik afbeeldingen van gebruikte voor moodboards voor de interieurontwerpen. Toen is eigenlijk ook het idee ontstaan om een eigen blog te beginnen. Toen nog onder een andere naam. Ik deelde hier vooral foto’s van andere merken, fotografen en deelde moodboards die ik zelf maakte.

In 2010 begon ik met een fotografie cursus. Eerst in groepsverband en later nog  privé lessen om mijzelf verder te ontwikkelen. Dit in combinatie met lessen voor bewerkingsprogramma’s zorgde ervoor dat ik mijn passie voor fotografie ook kon gaan inzetten voor mijn bedrijf. Ik ben toen begonnen met het delen van eigen fotografie op mijn blog, met name de events en winkels die ik bezocht.

Ik merkte al gauw dat deze blog een goed visitekaartje was. Het werkte echt. Niet een standaard portfolio website maar een inspiratie website waar ik echt mijn werk en passie kon laten zien. Zelfs toen ik nog geen opdrachten had heb ik zelf vrij werk gemaakt en gedeeld. Op deze manier konden potentiële klanten toch zien of ik wellicht iets voor hen kon betekenen. Naast het schrijven voor mijn eigen blog heb ik heel veel aan acquisitie gedaan. Ik denk dat netwerken en acquisitie echt één van de belangrijkste onderdelen zijn als je denkt aan voor jezelf beginnen als zelfstandige. Je moet jezelf verkopen!

Voor jezelf beginnen als zelfstandige

Acquisitie en netwerken

En terwijl ik dat typ ”Je moet jezelf verkopen!” krijg ik een glimlach op mijn gezicht. Want als ik terug denk aan de begin jaren was ik echt een verlegen meisje die eigenlijk altijd de kat uit de boom keek. Tijdens één van mijn eerste grote opdrachten mocht ik de styling doen van 4 (!) stands op de Margriet winter fair. Destijds kwam ik met de hoofdstylist in contact en ze hadden nog een plekje vrij. Nadat ze mijn stijl en moodboards op mijn website had gezien geloofde ze in mij en gaf ze mij die kans om deze klus te doen. Je begrijpt wel dat dat echt een droom was die uitkwam, ik was toen net afgestudeerd!

Maar daar stond ik, in de Jaarbeurs in Utrecht. Ik had alle spullen uitgezocht die ik wilde gebruiken en ik was eigenlijk aan het wachten bij de spullen totdat de verhuizers naar mij toe zouden komen. ”Je moet niet wachten maar aanpakken! Die mannen (verhuizers) komen niet vanzelf” klonk het naast mij. Dit advies kreeg ik van Paul Blom, standbouwer en draait al jaren mee met diverse beurzen. Later hebben we erom moeten lachen. Want hoe verlegen ik daar stond in die mega grote hal, dat ging niet werken. Uiteindelijk werd ik als laatst geholpen en was ik om 01.00uur ’s nachts klaar met de laatste stand.  Ja, styling is hard aanpakken!

Leren en doen

Maar het mooiste vind ik wel dat door het ondernemen ik heel veel heb geleerd. Waar ik eerst in een hoekje stond vind ik het nu makkelijker om een praatje te maken. Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik niet zomaar een verkooppraatje kan houden tijdens een borrel of event. En dat het vaak vloeiend tijdens het gesprek naar voren komt dat ik een eigen onderneming heb. Soms mondt dit uit op een eventuele afspraak. Dit is ook voor iedereen anders. Ik merkte al gauw dat ik dus geen directe verkoper ben ( zowel in de winkel niet, maar ook niet voor mijn eigen bedrijf). En daarom werkte die blog zo goed voor mij. Dit was echt mijn uitlaatklep, mijn creatief portfolio.

En die blog heeft mij ook geholpen om te laten zien wat ik kan. In de beginjaren heb ik denk ik wel honderden mailtjes gestuurd naar bedrijven, stylisten, fotografen, tijdschriften, redacties om maar te kijken of ik ergens kon assisteren. Het is toen, met geluk en doorzettingsvermogen, gelukt bij de Margriet Winterfair. Daar rolde de Libelle zomerweek ook uit. Dit heb ik zo’n 5 jaar met veel plezier mogen doen.

Maar wat ik dus vooral als tip wil meegeven : Kijk wat voor soort acquisitie het beste bij jou past! Vind je het juist wel prettig om direct op mensen af te stappen en je verhaal te doen? Dan moet je dat zeker doen! Ik heb daar bewondering voor. Maar als je verlegen bent of iets meer terughoudend, ga dan eens aan de slag met je website of blog. Tijdens een gesprek kan je altijd je kaartje geven en wie weet wordt die potentiële opdrachtgever wel ontzettend enthousiast van jouw werk!

Aan een eigen merk bouwen

Op het moment dat ik in 2013 ontslag nam was ik alweer drie jaar bezig met mijn blog. In die zomer van 2013 heb ik mijn blog omgetoverd tot Binti Home Blog. Vanaf dat moment heb ik ook alleen nog maar eigen fotografie gedeeld omdat ik eigen en unieke content wilde maken. Dit paste beter bij mij en vond dit ook het leukste om te doen. Daarnaast kwamen eigenlijk alle opdrachten ook door deze eigen foto’s op de blog.

Toen ik in 2014 in een fantastisch huis ( vorig huis ) ging wonen ging het snel. Het delen van styling ideeën, veel eigen fotografie en vooral heel erg actief zijn online, resulteerde in veel opdrachten. Interieurontwerp en styling opdrachten voor particulieren en bedrijven. Ik heb toen een kantoor mogen inrichten in Amsterdam. Maar ook heb ik twee keer een interieurontwerp gemaakt voor RTL4 programma Eigen Huis & Tuin. Daar ben ik nog steeds zo trots op! Daarnaast werd ik, door mijn styling werkzaamheden voor de Margriet en Libelle events, ook gevraagd om de event styling van persdagen te doen. Zo ben ik voor onder andere Nivea, Flexa en Bloomon aan de slag gegaan.

Mijn liefde en passie voor fotografie kon ik niet alleen toepassen op de blog maar ook in de meest fotoshoots voor gave merken en bedrijven. Ik heb dan ook veel binnenkijkers mogen fotograferen voor onder andere Flair en Vtwonen. Maar ook styling en interieurfotografie voor Zenza, Yaya, RAW Eco Design, Bloomon, Fest Amsterdam en natuurlijk de maandelijkse shoots voor Stek Magazine.

Meet the Blogger vtwonen award Binti Home
{ In 2015 won ik de Vtwonen Meet the Blogger advanced award }

Een persoonlijke zoektocht

Als ik dat zo bij elkaar zie, en dat is lang niet alles, dan ben ik meer dan trots. Een prachtig overzicht van diverse opdrachtgevers en klanten die ik heb opgebouwd in bijna 8 jaar ondernemen waaronder 4 jaar fulltime. Wat ik in mijn vorige bericht al deelde, ondernemen vraagt geduld. Soms moet je ergens vol gas voor gaan en ontstaat er na een aantal maanden al fantastisch resultaat. En soms is voor jezelf beginnen als zelfstandige een ware zoektocht.

En dit vind ik dan eigenlijk ook het mooiste. Het klinkt misschien wat zwaar, een persoonlijke zoektocht. Maar wat krijg ik veel energie van het feit dat ik al die jaren mijzelf heb mogen ontwikkelen tot wie ik nu ben. Tot waar ik nu sta. Nog steeds heb ik doelen, nog steeds heb ik dromen. En dat is goed. Dromen zal je altijd blijven doen als ondernemer. Want wat is er nou leuker dan doelen behalen en dromen waarmaken? Maar die persoonlijke zoektocht is daar dus een heel belangrijk onderdeel van. Geef jezelf te tijd, wees niet te streng voor jezelf.

Ik weet dat het in deze tijd met social media lastig kan zijn. Door Instagram zie je zoveel ”concurrentie” of ”concullega’s” om je heen. Ik denk dat we allemaal samen aan onze eigen passies kunnen werken. Belangrijk is dat jij doet waar je goed in bent en het de tijd geeft dat anderen dat ook zien. Het bouwen van een eigen merk is erg belangrijk. Waarom zouden potentiële klanten of opdrachtgevers voor jou moeten kiezen in plaats van iemand anders? En als ze dan voor iemand anders kiezen, dan is dat ook prima. Er komt echt een project op je pad dat nog beter bij je past. Hoe je kan bouwen aan je eigen merk ga ik zeker later nog specifiek op in. Voor nu wil ik deel 2 afsluiten met een persoonlijke les, waarin ik in de vorige blogpost al kort iets over schreef.

Ondernemen op gevoel

Ik ben een gevoelsmens. Altijd al geweest. Ik heb dan ook, na een goede les, geleerd dat ik niet alleen in het privé leven maar ook in het zakelijk leven altijd naar mijn gevoel moet luisteren. Het is inmiddels alweer twee jaar terug. Ik heb destijds een fotoshoot gedaan waarbij ik tijdens de aanvraag periode aan het twijfelen was of ik het wel moest doen. Het was een beetje een onbestemd gevoel maar wist niet goed waarom. Maar ik zag het wel als een gave opdracht dus ik heb het uiteraard gedaan. Uiteindelijk is dat een aardig lang en toch een niet zo’n prettig project geweest waarbij ik ontzettend veel tijd kwijt was. Veel meer dan vooraf afgesproken. Ook was de communicatie niet fijn. Uiteindelijk wel goed afgesloten.

Want ik vind het belangrijk om afspraken altijd na te komen ook al is de opdracht niet wat je ervan verwacht had. Op dat moment had ik afgesproken met mijzelf, vanaf nu ga je altijd naar je gevoel luisteren! Als iets niet goed voelt, of je twijfelt, gewoon niet doen.

Voor jezelf beginnen als zelfstandige ©Its M Sherif

Keuzes maken

Een korte tijd daarna werd ik ( voor mijn gevoel) even op de proef gesteld. Ik was benaderd voor een hele grote klus voor de styling van een evenement in het buitenland. Wat was ik blij! Het ontwerpen, inrichten en alles regelen voor zo’n evenement vind ik echt fantastisch. Maar na een aantal afspraken merkte ik dat dat onbestemde gevoel er was. Ik werd namelijk niet heel erg enthousiast van de producten. En het is natuurlijk meer dan logisch dat je pas echt iets goeds neer kan zetten als de producten of het merk ook echt goed bij je past.

Ik heb toen naar mijn gevoel geluisterd en heb gezegd niet verder te gaan met deze klus. Dit was overigens nog in de fase voordat er überhaupt offertes etc waren gemaakt, dus ik was nog op tijd. Ik zou nooit een project afblazen nadat afspraken al zijn gemaakt en het project in volle gang is. Ik was eigenlijk op tijd, ik was het voor.De opdrachtgever reageerde heel positief en had hier alleen maar respect voor. ” Wie weet tot een volgend project want we willen zeker nog met je samenwerken”. Een positieve afsluiting. Ik was wat onzeker op dat moment, had ik er echt wel goed aan gedaan? Want het was wel een grote klus. Maar ik hield voet bij stuk, er komt vast iets anders op mijn pad.

Het werkt!

En dat kwam er. Een paar weken later werd ik gevraagd om een concept te bedenken voor de stand van Flexa voor de Vtwonen & designbeurs. Het concept, de uitvoering in samenwerking met de standbouwer én de styling heb ik mogen verzorgen. Wauw, wat was dat een fantastische opdracht.

Daarmee spreek ik het volgende uit, vanuit mijn hart. Altijd, maar dan ook altijd naar je gevoel luisteren. Voelt iets niet goed? ‘Gewoon’ niet doen. Er komt echt iets beters op je pad. Dit kan met een kleine overwinning zijn of een droomproject dat op je pad komt. Als je erin blijft geloven, er 100% voor gaat en vooral écht jezelf bent. Dan zal jij van voor jezelf beginnen als zelfstandige uiteindelijk een echte ondernemer worden! En niets is fijner dan doen wat je blij maakt en doen wat je hart je ingeeft.

”Wil je geen blogpost missen? Schrijf je dan in voor deze blog in de sidebar aan de rechterkant. Je ontvangt dan een mailtje zodra er een nieuwe blog online staat!”

Deze blogpost over Voor jezelf beginnen als zelfstandige is een onderdeel van een blogserie Creatief Ondernemen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren