thuiswerken met een baby mijn tips en ervaringen als ondernemer en mama ©BintiHome-2

Thuiswerken met een baby, iets waar ik een paar maanden geleden nog niet zoveel bij voor kon stellen maar waar ik nu veel van weet. Hoog tijd om eens mijn ervaringen met jullie te delen. Want hoe is het thuis werken als zelfstandig ondernemer met een zoontje van bijna 6 maanden?

Mama en zelfstandig ondernemer

Een tijdje geleden schreef ik al een blog over mijn ervaringen over zwanger zijn en ondernemen. Ik deelde mijn tips over zwangerschapsverlof voor zelfstandig ondernemers en hoe ik dat heb aangepakt. Deze is erg goed gelezen en jullie reacties zijn zo leuk!

Het leuke is dat ik nog weet dat ik die blog aan het schrijven was en dat ik nu dus een blog mag schrijven over thuiswerken met een baby blijft bijzonder. Want van te voren had ik wel al bedacht dat mijn (werk)leven zou veranderen met de komst van Younes maar uiteindelijk pakt het natuurlijk altijd anders uit. Ik had mijzelf allereerst voorgenomen rustig de tijd te nemen. Ik had niet de traditionele drie maanden verlof maar ik ben eigenlijk pas na 4 /4,5 maand weer gaan werken. Dit was mogelijk omdat ik een buffer had opgebouwd van de mega drukke maanden vorig jaar.

Die rust heeft ervoor gezorgd dat ik de eerste maanden heel veel met Younes ben geweest én ik kon nadenken welke kant ik op wil met mijn bedrijf en hoe ik dit zou gaan aanpakken.

thuiswerken met een baby mijn tips en ervaringen als ondernemer en mama ©BintiHome-4

Thuis werken met baby of kinderopvang?

Wij hebben er bewust voor gekozen Younes zeker het eerste jaar niet naar de kinderopvang te brengen. Misschien wel langer niet, maar dat bepalen we tegen die tijd. Omdat wij beiden flexibel zijn met werk wilden we dit op zo’n manier indelen dat we zoveel mogelijk met Younes kunnen zijn. Het is een luxe dat dit kan. We zijn dan ook echt ontzettend dankbaar.

Maar, thuiswerken met een baby vraagt wel de nodige aanpassingen én flexibiliteit. Ik deel daarom graag hieronder een aantal leermomenten naar aanleiding van mijn eigen ervaringen. Uiteraard is elke baby anders, is elke thuis situatie anders én vraagt het ene beroep een andere tijdsplanning dan het andere beroep. Maar toch wilde ik mijn eigen ervaring met jullie delen, wellicht dat jullie hier iets aan hebben :). Of het gewoon leuk vinden om te lezen dat kan natuurlijk ook haha.

‘Slaapt hij al door?’

Als je kijkt naar mijn werkweek is elke dag anders. Dat verschilt trouwens niet zoveel met voordat Younes was geboren. De afgelopen 10 jaar heb ik altijd een heel dynamisch werkleven gehad. Elke week is weer anders en steeds vraagt dit weer flexibiliteit en het opnieuw kijken naar het zo efficiënt mogelijk indelen van de tijd.

Maar nu thuiswerken samen met een baby van bijna 6 maanden? Younes is een tevreden baby, hij is een vrolijke jongen, eet goed en slaapt goed. Slaap is trouwens iets waar we ons hier in Nederland heel erg mee bezig houden heb ik gemerkt. ‘Slaapt hij al door?’ ‘Hoe slaapt hij?’. Ik weet dat hier heel veel over gesproken wordt online. Wij hebben vanaf het begin de instelling gehad om Younes zijn eigen ritme te laten bepalen. Natuurlijk wel met een beetje sturing vanuit ons.

Maar dit heeft ervoor gezorgd dat hij langzaamaan ernaar gegroeid is dat hij nu rond 7/8 uur ’s avonds naar bed gaat en slaapt tot zeker 6 uur de volgende ochtend. Wél wordt hij om ongeveer 11/12 uur en om 4 uur nog even wakker om wat te drinken. Vaak valt hij meteen weer in slaap, een enkele keer maakt hij er een gezellig feestje van en liggen we ruim een uur wakker haha. Maar goed, ik denk maar zo: hij is nog maar 5,5 maand, hij zal vanzelf het slaapritme ontwikkelen van een hele nacht doorslapen etc. We laten hem zelf bepalen wat hij nodig heeft.

thuiswerken met een baby mijn tips en ervaringen als ondernemer en mama ©BintiHome-5

Hoe deel ik mijn (werk)tijd in?

Overdag slaapt Younes zo’n 4x korte slaapjes van 45 minuten. Waarom ik dit zo uitgebreid vertel? Omdat dát vooral de momenten zijn dat ik werk! Ik vind het heel belangrijk dat als ik met Younes ben dat ik er ook echt voor hem ben. Overdag speelt hij natuurlijk ook geregeld in de box. Dat zijn wel momenten dat ik bijvoorbeeld wat aan het stylen ben in huis, orders aan het inpakken ben van de online shop of foto’s maak voor Instagram.

Maar echt achter de Mac zitten en gefocust werken, foto’s of video’s editen, blogs of mails schrijven etc, dat doe ik ’s avonds of overdag op de momenten dat hij slaapt.

Wat ik heb geleerd van mijn ervaringen

Het belangrijkste wat ik nu in deze 5,5 maand al heb geleerd is ‘loslaten’ en vooral flexibel zijn. Ik hou erg van het creëren van structuur, het werken met een planning en dagen gestructureerd indelen. Nou, dat is niet echt gelukt de afgelopen maanden. En dat is prima. Natuurlijk heb ik soms wel eens getwijfeld of ik het goed deed maar omdat ik altijd naar mijn gevoel luister vertrouw ik daar gewoon op.

Doordat ik mijn eigen bedrijf run ben ik erg flexibel. Natuurlijk heb ik wel met deadlines te maken maar ik merk dat ik nu al een paar dagen van te voren klaar kan zijn omdat ik nu op tijd begin aan een project. Voorheen werkte ik natuurlijk veel meer en nu focus ik mij op minder projecten. Grappig genoeg komen er dan juist grotere projecten binnen of een langdurige samenwerking. Ook ben ik bewust dat ik zelf ook werk moet creëren. Dat is dan ook de reden dat de online shop weer live staat én er komt binnenkort echt iets heel tofs aan waaraan ik nu hard aan het werken ben.

thuiswerken met een baby mijn tips en ervaringen als ondernemer en mama ©BintiHome-3

Mijn ervaringen met het thuiswerken met baby op een rij :

  • Ik werk als Younes slaapt. ’s ochtends gaat de laptop of computer aan en die blijft eigenlijk de hele dag aan ( uiteraard op sluimer). Op deze manier kan ik meteen weer erachter kruipen zodra Younes weer een slaapje doet
  • Ik probeer het echt, lukt niet altijd… maar ik probeer echt social media te vermijden als ik gefocust aan het werk ben tijdens zijn slaapjes
  • Afspraken plan ik vaak aan het einde van de ochtend. Zo kunnen we rustig wakker worden met Younes en zodra hij zijn tweede ochtend slaapje doet vertrek ik. Mahmoud is dan thuis óf mijn moeder is er
  • Tevens ga ik ook 1 á 2 dagen in de week naar mijn moeder toe. Zij past dan op Younes en ik ga in een andere kamer zitten werken. Dit zijn hele productieve dagen omdat ik dan echt een paar uur achter elkaar non stop kan werken
  • Ik vraag niet teveel van mijzelf. Dit is een valkuil die denk ik elke ondernemer heeft. Je bent zo enthousiast, er is zoveel werk te doen en je wilt dingen zo snel mogelijk af krijgen. Ik heb nu echt al geleerd dat het veel beter is om de tijd te nemen voor dingen, minder projecten tegelijk aan te nemen. Dan maar ietsje minder inkomen, maar ik ben op deze manier wel vrolijk en aanwezig en ik kan er voor mijn gezin zijn én toch mijn passie kan uitoefenen.
  • Ik probeer flexibel te zijn. Er zijn ook zeker dagen dat het allemaal even niet lukt. Dat bijvoorbeeld een opdracht even niet lukt omdat Younes een regeldag heeft en weinig slaapt. Maar bovenstaande punten zorgen ervoor dat ik snel kan relativeren en dat ik mij kan neerleggen bij de situatie. Morgen weer een dag!
  • Ik plan ook vrije tijd in. Ik ga geregeld met Younes lekker op pad, ga met Mahmoud weg of plan tijd in met een vriendin. Dit heeft trouwens wel even geduurd voordat ik zonder Younes op pad ging.
  • En dan komen we meteen bij de laatste les die ik heb geleerd en wat eigenlijk het belangrijkste is voor mij : geef alles de tijd! Het moederschap is nog steeds heel erg nieuw voor mij, ik probeer mijzelf alle tijd te geven om hieraan te wennen, om mij te ontplooien en te leren. Ik probeer niet te kijken of te vergelijken met anderen maar puur naar ons zelf te kijken. Naar mijn gevoel te luisteren en doen wat goed voelt. Natuurlijk raak ik wel geïnspireerd door verhalen van anderen. Maar ik probeer niet te vergelijken en daardoor misschien onzeker te worden. En dat voelt goed! Zo geniet ik echt van elke dag met elkaar als gezin en kan ik daarnaast toch ondernemen met passie.

VIDEO : En zo ziet mijn werkweek eruit!

Ik heb de afgelopen weken vastgelegd op video. Het leek mij leuk om jullie een kijkje te geven in mijn leven als mama en ondernemer. En hoe het dus gaat, thuiswerken met een baby. Ik ben erg benieuwd wat je van de video vind.

Abonneer je gratis op mijn kanaal om geen video’s te hoeven missen!

Wil je meer lezen over het moederschap of baby inspiratie? Klik dan op één van onderstaande artikelen :