Inrichten van de babykamer bintibaby inrichten stylingtips ©BintiHome

Het inrichten van de babykamer. Mijn 5 tips en stappenplan om jou te helpen!

Inrichten van de babykamer

Ik denk dat dit toch wel het mooiste project is waar ik de afgelopen jaren aan heb mogen werken. Het inrichten van de babykamer. Het is zo bijzonder om voor het kleine wonder dat in mijn buik groeit de allermooiste producten bij elkaar te verzamelen.

De babykamer inrichten doe je dan ook met je hart, met gevoel, dan kan je niet mis gaan. Maar, ik snap wel dat het fijn is om een aantal richtlijnen te hebben. Wat waar kan je op letten bij het inrichten van de babykamer? Hoe pak je de inrichting van de babykamer aan? Waar begin je? Deze vragen heb ik de afgelopen tijd veel gekregen. Daarom leek het mij goed 5 tips te delen voor het inrichten van de babykamer.

Inrichten van de babykamer moodboard en kleurenplan ©BintiHome

Stap 1 :  Inrichten van de babykamer – Inspiratie

Waarschijnlijk is het heel vanzelfsprekend maar toch is het goed om hier even bij stil te staan : inspiratie. Neem rustig de tijd om inspiratie op de te doen voor de babykamer. Wellicht heb je wel al wat ideeën in je hoofd. Dit is goed om als basis uitgangspunt te nemen. Maar inspiratie kan nooit kad. Zelf haal ik veel inspiratie door online te scrollen. Mijn favoriet is Instagram, ik zoek dan bijvoorbeeld op #babykamer #babykamerinspiratie #nurserystylingMaar ook vind ik het heerlijk om gewoon te scrollen en via via inspirerende accounts te ontdekken van mooie (baby)merken of moeders die al volop de babykamer aan het inrichten zijn. Favoriete babymerken met inspirerende babykamers op Instagram zijn o.a. Sebra, Lidorworld, Archivestore, Liewood design. Ik heb er nog veel meer maar dit is een kleine greep.  Maar ook Pinterest kan ik uren scrollen en de één na de andere foto pinnen en opslaan.

Daarnaast ben ik ook met mijn moeder op pad geweest om inspiratie op te doen voor het inrichten van de babykamer. Dit is ons eerste kindje en daarom is eigenlijk alles nog nieuw. Wat heb je eigenlijk allemaal nodig in de babykamer? Wat mag er echt niet ontbreken? In deze blog en video neem ik jullie mee naar Haarlem en deel mijn favoriete babywinkels om inspiratie op te doen ( en te shoppen haha).

Ook ben ik een tijdje geleden gaan binnenkijken in drie verschillende babykamers. Dit vond ik heel inspirerend en wellicht haal jij hier ook inspiratie uit.

Stap 2 : Inrichten van de babykamer – Moodboard en kleurenplan

Nadat je genoeg inspiratie hebt verzameld online of in winkels is het tijd om aan de slag te gaan met een moodboard. Ik denk dat dit een mooi houvast is om al jouw inspiratie te bundelen en iets concreets te hebben om steeds naar terug te kijken. Je kan het moodboard als ware als leidraad nemen bij alle stappen die je hierna gaat maken bij het inrichten van de babykamer. Een belangrijk onderdeel voor het moodboard is ook het kleurenplan. Waarschijnlijk zal je zien dat bij het verzamelen van de inspiratiebeelden dat er al een aantal kleuren uitspringen. Je hebt altijd een voorkeur voor bepaalde kleuren. Het is goed om je hier op te focussen. Soms kan je ook inspiratie hebben gevonden omdat je een bepaald product mooi vind maar richt je bij het maken van het moodboard echt op de sfeer die de kamer moet uitstralen.

Belangrijk is dus om de juiste afbeeldingen bij elkaar te verzamelen die samen een sfeer laten zien, die samen een verhaal vertellen. Het betekent niet dat je alles wat je ziet ook gaat toepassen in de kamer. Wel zorgt de sfeer en de kleuren op het moodboard ervoor dat je weet waar je naar moet kijken bij het shoppen voor de inrichting van de babykamer.

Mijn moodboard

Hieronder deel ik mijn moodboard en kleurenplan. Zoals je ziet zijn de kleuren geïnspireerd op de kleuren uit ons huis. Je kan er natuurlijk voor kiezen om voor een heel ander kleurenpalet voor de babykamer te gaan, juist leuk! Maar ik ben zo weg van deze vergrijsde aardetinten als groen, okergeel en camel dat ik dit graag door wilde voeren in de babykamer. Ook laat het moodboard zien dat ik met natuurlijke materialen wil werken, oosterse en botanische invloeden, een kelim, kameeltjes en het liefst een hemeltje. Dit moodboard is een fijne houvast bij het shoppen en inrichten van de babykamer.

Inrichten van de babykamer moodboard en kleurenplan ©BintiHome

Stap 3 : Inrichten van de babykamer – Basis van de muren en vloer

Als je een kleurenplan en moodboard hebt gemaakt is het goed om te starten met de basis van de kamer. Denk hierbij als eerst aan de vloer en de wanden. Heb je al iets in gedachte? Laat je de huidige vloer liggen of wil je dat veranderen? En hoe denk je over de kleuren op de wand?

Wij hebben ervoor gekozen de laminaat vloer te laten liggen. De kamer was eerst mijn werkkamer en de vloer is eigenlijk perfect als basis voor de inrichting van de babykamer. Daar hoefden we dus niets meer aan te doen. Daarnaast was één wand okergeel en de andere wand had een botanisch behang. Uiteraard hartstikke leuk ook voor de babykamer maar ik hou van veranderen.

We kozen er daarom voor om één wand te behangen met tropisch jungle behang. Het Binti Baby behang van Creative Lab Amsterdam is speciaal voor Binti Baby ontworpen! Als rustige tegenhanger koos ik voor een vergrijsd groene wand aan de andere kant. Het groen komt ook weer terug in het behang én is meteen een mooie basis voor alle natuurlijke materialen uit mijn moodboard.

Inrichten van de babykamer indeling van de kamer ©BintiHome

( Snapshot uit de uitgebreide video die ik maakte over het inrichten van de babykamer, zie hieronder)

Binti baby wallpaper behang Creative Lab Amsterdam ©BintiHome-4

Stap 4 : Inrichten van de babykamer – indeling en inrichting

Nu de wanden en de vloer klaar zijn is het goed om te kijken naar de indeling. Wat wij nodig hadden is een bedje, een commode en een kleding kast. Onze babykamer heeft een afmeting van 210x380cm, volgens mij een redelijk gemiddelde afmeting van ‘de kleine kamer’ in huis. Het ledikant is ietsje breder dan gemiddeld maar het past nog steeds prima om hier een commode tegenover te zetten. We hebben gekozen voor juist een dubbele commode ( Hemnes van Ikea ) voor extra opbergruimte.

Je zou denken dat in een wat kleinere ruimte je ook moet kiezen voor kleinere meubels. Maar door juist te gaan voor een groter item benut je de ruimte goed én krijgt het optisch een ruimer effect dan wanneer je allerlei kleinere meubels bij elkaar zet. De vintage kast kreeg tevens een make-over en staat tegen de kurk wand. En in de hoek voor het raam plaatste ik nog een vintage schommelstoel van marktplaats. Al met al past het perfect in de kamer.

Inrichten van de babykamer Babykamer roomtour Bintibaby inrichten stylingtips ©BintiHome-35

Stap 5 : Inrichten van de babykamer – (Persoonlijke) woonaccessoires shoppen!

Nadat de basis van de babykamer klaar is, denk aan de wanden, de vloer en de meubels is het tijd om de babykamer verder in te richten. De styling van de kamer is een heel belangrijk onderdeel om de juiste sfeer in de kamer te brengen. Goed om hier weer even te kijken naar je moodboard. Wil je juist een rustige minimalistische kamer? Of hou je van veel kleur en werk je met bijvoorbeeld een jungle thema? Door hier goed naar te kijken heb je weer een mooie hou vast tijdens het shoppen van de accessoires voor de kamer.

Want geloof mij, er is veel… heel veel! Ik heb het zelf ervaren bij de inrichting van onze babykamer. Er zijn zoveel leuke accessoires en babyartikelen verkrijgbaar, hoe maak je de keuze? Ook hierin is het goed om weer stap voor stap te werk te gaan.

Wat zijn de basis benodigdheden bij de styling van de kamer?

  • Beddengoed ( Voor zowel ledikant als eventueel wieg )
  • Verlichting ( Hanglamp als basisverlichting, en twee á drie kleinere sfeerverlichting )
  • Gordijnen  ( Wij kozen voor plisse gordijnen van de bouwmarkt en verduistrende gordijnen van Ikea)
  • Verschoningskussen + hoes
  • Eventueel extra aankleding als een vloerkleed en hemeltje
  • Wandkastje of planken bij de commode

Ik denk dat bovenstaande items wel de basis in de styling is geweest voor onze babykamer. Vervolgens ben ik verder gegaan met extra styling. Denk aan knuffels, leuke kids decoratie, kussens, kleine bankjes en spiegels. Hierover vertel ik in een andere blog meer.

Inrichten van de babykamer styling en advies ©BintiHome

Persoonlijke elementen

Wat ook echt niet mag ontbreken bij de inrichting van de babykamer zijn persoonlijke elementen. Zo deelde ik eerder al dat wij een vintage kast hebben staan, deze stond altijd bij mijn moeder in de woonkamer en heeft ook bij mij in de tienerkamer gestaan. Maar ook heb ik nog knuffels van toen ik een baby was, heel dierbaar om deze hier neer te kunnen zetten! Daarnaast heeft mijn moeder alle dekens en lakentjes gemaakt voor zowel de ledikant als de wieg. We zijn samen op stoffenjacht gegaan en zij heeft de mooiste producten gemaakt. Heel bijzonder dat onze baby straks hieronder ligt te slapen. Persoonlijke en handgemaakte producten zorgen voor een unieke sfeer in de babykamer. Zo is jouw kamer nét weer even anders dan de anderen.

Video : Tips voor het inrichten van de babykamer

En als je na al deze tips het toch leuk vind om te zien hoe wij de babykamer hebben ingericht, bekijk dan zeker onderstaande video. Het inrichten van de babykamer is echt het allerleukste om te doen en ik hoop dat ik jou hiermee heb kunnen helpen én inspireren om zelf ook aan de slag te gaan.

Meer inspiratie voor de babykamer :

Styling en fotografie : Souraya Hassan, Binti Home