Marokkaanse tegels op het kookeiland voor een gezellige keuken ©BintiHome

Echte eyecatchers in huis : Marokkaanse tegels op het kookeiland in de keuken.

Marokkaanse tegels op het kookeiland

Marokkaanse tegels op het kookeiland staat gezellig en meteen een mooie stijvolle ‘stootrand’. Tijdens de binnenkijker bij Shannah thuis vertelde zij vol trots over de keuken die zij een flinke make over hebben gegeven toen ze 10 jaar geleden in dit huis kwamen wonen. De keuken was eerst een aparte ruimte maar doordat ze de muur hebben opgebroken bij de verbouwing is de keuken nu een onderdeel van de woonkamer. Een kookeiland, of eigenlijk een schiereiland was een grote wens. Op deze manier kijk je tijdens het koken de woonkamer in en kunnen de gasten of gezinsleden op de barkrukken plaats nemen.

Een schiereiland is in tegenstelling tot een kookeiland gunstig in een ruimte dat te klein is voor een kookeiland maar wel breed genoeg is om de keuken een stukje te verlengen. Met een kookeiland of schiereiland is de brede kant vaak zichtbaar vanuit de woonkamer. Je kan dit wit laten maar je kan het ook een kleurtje geven. Of zoals Shannah heeft gedaan, Marokkaanse tegels op het kookeiland. Dit staat super sfeervol maar ook is het praktisch en makkelijk schoon te maken.

Marokkaanse tegels op het kookeiland voor een gezellige keuken ©BintiHome8

Marokkaanse tegels op het kookeiland voor een gezellige keuken ©BintiHome

Witjes of zelliges?

Zoals je op onderstaande foto duidelijk ziet is zowel de lange zijde van het schiereiland als de korte zijde met witjes bekleed. Wat ik leuk vind dat Shannah heeft gekozen voor glanzende tegels dat mooi in contrast staat met het matte beton gegoten blad. Maar wat is nou het verschil tussen witjes en Marokkaanse zelliges? Zellige is het Arabische woord voor ‘gebakken tegel’. Elke tegel wordt ambachtelijk gemaakt en is uniek, de prachtige kleurnuances zorgen dan ook voor een speelse uitstraling. Ze zijn vaak in veel verschillende kleuren beschikbaar omdat ze hand geglazuurd zijn. Witjes zijn daar en tegen vaak wit of hebben een zweem van blauw, grijs of roze.

Omdat de zelliges met de had schuin worden gekapt kan je ze met weinig ruimte tegen elkaar plaatsen. Uiteindelijk is het natuurlijk wat je zelf wilt. Een smalle voegrand versterkt het tegeleffect wel wat meer. Het ligt denk ik aan de kleur waar je voor gaat. Zo kan ik voorstellen dat je bij een turquoise of okergele zellige misschien iets minder voeg zichtbaar wilt hebben. Maar bij een witte tegel zorgt het net voor wat meer contrast.

Er is dus eigenlijk niet een heel groot verschil tussen witjes en zelliges en is het vooral goed om op je gevoel af te gaan. Er zijn verschillende aanbieders voor zelliges en tegels. Ik heb voor een interieurontwerp in Amsterdam eens gewerkt met de prachtige zelliges van House Hold Hardware. Maar als je op google zoekt kom je zo veel bedrijven tegen met de mooiste kleuren en afwerkingen.

Marokkaanse tegels op het kookeiland voor een gezellige keuken beton werkblad ©BintiHome

Marokkaanse tegels op het kookeiland voor een gezellige keuken ©BintiHome4

Marokkaanse sferen

De oosterse of Marokkaanse sferen komen goed uit in dit moderne en Scandinavische interieur van Shannah en haar gezien. Her en der zie je Marokkaanse accenten als de tajine, potjes of het groene kastje met shutter deuren via Loods5. Deze elementen geven echt een warm vakantiegevoel in huis. De krukken met cognac leer zorgen weer voor een stoere uitstraling. Ben je ook opzoek naar mooie krukken? Kijk dan eens naar deze Loft barstoel, de Feston barkruk met lederen zitting of deze Franky van Dutchbone. Op de witte keukenkastjes zijn leren handgreepjes bevestigd zodat het leer van de barkrukken weer terug komt. Omdat er geen bovenkastjes zijn hebben ze een plank van steigerhout opgehangen om hier nog wat potten en decoratie neer te zetten.

Voor een persoonlijke touch kan je een foto ophangen of een quote op de wand schrijven zoals Shannah deed. Handgeschreven staat erg mooi en maakt dit nog persoonlijker. Welke tekst zou jij graag in de keuken ophangen?

Marokkaanse tegels op het kookeiland voor een gezellige keuken ©BintiHome7

Karma made me do it ©BintiHome

Ik ben benieuwd of jij ook aan de slag gaat met tegels in de keuken of dat je Marokkaanse accenten terug laat komen in je interieur.

Meer inspiratie voor de keuken? :

Laat zeker een reactie achter onder deze blog. Wil je twee keer per week een mail ontvangen als er weer een nieuwe blog live staat? Schrijf je dan gratis in de sidebar!

Fotografie : Souraya Hassan