Koperen geometrische lamp van Hart & Ruyt ©BintiHome

Sinds kort staat deze koperen geometrische lamp op mijn nachtkastje, handgemaakt in Amsterdam!

Koperen geometrische lamp

Ik was al een tijdje opzoek naar een nieuwe lamp voor op onze nachtkastjes. Toen ik deze koperen geometrische lamp van Hart & Ruyt zag wist ik meteen dat dit heel mooi zou staan in onze slaapkamer. Nu staat er niet één maar twee geometrische lampen op onze nachtkastjes, genaamd Liv. Ik heb hier een lampje van 7watt in gedaan zodat dit een sfeervol en romantisch licht geeft naast de basisverlichting die we al hebben in de slaapkamer.

Zoals ik eerder vertelde ben ik erg benieuwd naar het verhaal achter een product en bedrijf. Ik raak altijd geïnspireerd door andere ondernemers en als ik het verhaal over het ontstaan van een product hoor vind ik hem nog mooier. Herkenbaar? Daarom stelde ik wat vragen aan Julian, hij is verantwoordelijk voor de sales en marketing van Hart & Ruyt. Hoog tijd om meer te weten te komen over dit merk dat in 2015 is opgericht door Frederique Hart de Ruyter in Amsterdam.

Koperen geometrische lamp van Hart & Ruyt ©BintiHome

Vakmanschap, esthetiek en liefde

”Begonnen op een zolderkamer als ondernemingsproject en uit interesse voor verlichting en design, naast de studie Geneeskunde is Frederique drie jaar geleden gestart. En nu uitgegroeid tot een bedrijf met productiewerknemers in een prachtige werkplaats in Amsterdam Noord, naast de Ceuvel.” vertelt Julian. Julian is er een jaar geleden bij gekomen om het team te versterken op het gebeid van sales en marketing.  Als freelancer helpt hij verschillende interieur/design merken met de commerciële kant onder de naam Flinke jongens. Bij Hart & Ruyt begon dit eerst ook op deze manier maar resulteerde later in een nauwe samenwerking op alle vlakken.

Hart & Ruyt is begonnen uit de motivatie mensen met een liefde voor mooie spullen in huis en oog voor met de hand vervaardigde producten, lokaal gemaakt in Amsterdam. Vakmanschap, esthetiek en liefde voor elk handgemaakt product is wat Frederique en Julien drijft in Hart & Ruyt. ”Er is een tendens gaande waarin mensen terug willen naar lokale producten, en met Hart & Ruyt dragen we hieraan ons steentje bij.”
”We willen mensen laten inzien dat een product meer is dan uiterlijk. Het verhaal achter dat ene unieke product dat je in je handen hebt. Hoe het vanuit niets iets is geworden, dat proces is minstens zo belangrijk en geeft elke Cube, elke stolp en elke lamp unieke waarde. Hiermee willen wij ook onze consumptie-, weggooi- en vervangingsmentaliteit tegen gaan. Als je een product aanschaft doe je dat omdat je je hecht aan iets. Niet omdat je het 2 jaar later weer wil vervangen.”
Koperen geometrische lamp van Hart & Ruyt ©BintiHome
Koperen geometrische lamp van Hart & Ruyt ©BintiHome5

Het ontwerp van de koperen geometrische lamp

Het ontwerp voor de lampen is ontstaan door een liefde voor natuur en geometrie en uit het glas snijden. Van de stukken die overbleven van de Cube is bijvoorbeeld de Mae ontstaan. ”De techniek die wij gebruiken is afkomstig van de oude Tiffany techniek in art-nouveau en art-deco stijl, vernoemd naar de bedenker Louis Comfort Tiffany. Met name bekend door gekleurd glas en ronde vormen, heeft Hart & Ruyt het geheel in een modern jasje gestoken. Hierdoor zowel geschikt voor warmere als moderne interieurs en op alle mogelijke manieren te combineren in elk huis.” vertelt Julian.

Als je ‘Tiffany techniek’ googled krijg je erg leuke voorbeelden te zien en is goed zichtbaar waar deze ontwerpen door geïnspireerd zijn. Zo leuk om het verhaal achter de lamp te horen die nu op ons nachtkastje staat! Wat ik ook leuk is is dat de producten worden gemaakt door jonge creatieve ondernemers in Amsterdam Noord. Hart & Ruyt werkt hier ook samen met houtbewerkers voor de Jut en Jul maar ook met ijzersmeden voor de Lou brass. ‘‘De samenwerking tussen de andere creatieven in de omgeving is een van de leukste dingen van ontwerpen en creëren in Hart & Ruyt.”

Favoriet

Mijn favoriet is deze Liv lamp met de grafische vorm en de warme koperen uitstraling. Hij staat erg mooi op de grijze nachtkastjes en hebben een mooi contrast met de witte muur. Maar ook in onze woonkamer voor de mint groene wand zal dit lampje prachtig staan. Het schuiven met accessoires blijft natuurlijk leuk in huis!

De favoriet van Frederique is de Lou Brass, door haar combinatie met messing. Ze heeft een wat langer, slanker uiterlijk dan haar zus Lou. Het combineren van materialen en het bewerken van ruwe materialen is het leukste wat er is in ontwerpen. De favoriet van Juul zijn de Jut & Jul, mede door het simpele ontwerp maar ook omdat het ’t probleem met je telefoonsnoertje naast het bed op een elegante manier oplost. Het simpele ontwerp zorgt voor en strakke en verzorgde uitstraling in de slaapkamer en het notenhout zorgt toch voor een warme look.
Ik ben erg benieuwd wat jij van deze koperen geometrische lamp vindt? En welk ontwerp van Hart & Ruyt is jouw favoriet? Volg ze ook zeker even op instagram voor meer styling ideeën en nieuwe producten.
Koperen geometrische lamp van Hart & Ruyt ©BintiHome
Koperen geometrische lamp van Hart & Ruyt ©BintiHome2
Koperen geometrische lamp van Hart & Ruyt ©BintiHome
Meer inspiratie voor de slaapkamer :
* Restyling voor de slaapkamer ( ideeën en tips )
Styling en fotografie : Souraya Hassan, Binti Home