woonkamer gezellig inrichten Fest Amsterdam Dunbar ©BintiHome

Woonkamer gezellig inrichten? In deze blog deel ik 5 styling tips met de bank van Fest Amsterdam.

Vaak krijg ik de vraag over de woonkamer. Want een woonkamer gezellig inrichten, hoe doe je dat precies? Daarom in deze blog én video 5 styling tips voor een sfeervolle zithoek! Meteen een mooi moment om onze Dunbar bank van Fest Amsterdam  ( stof Polvere 21- beige) nog eens goed uit te lichten!

Plaatsing in de ruimte

We beginnen met de plaatsing in de ruimte. Uiteraard hangt het ervan af wat voor bank je hebt. Bij een twee of drie zits bank kan je gemakkelijk schuiven in de ruimte. Zo stond onze vorige Edge bank midden in de ruimte met de rug naar de keuken. Met een hoekbank of met een chaise longue ben je iets beperkter. Bedenk dus van te voren goed waar je hem wilt neerzetten. Zo hebben wij bij onze nieuwe Dunbar bank ervoor gekozen om de zithoek een kwartslag te draaien. We kozen ervoor om de lange zijde langs de wand met de ramen te plaatsen. Zo ontstaat er een open uitstraling. Als we de chaise longue aan de linkerkant hadden gedaan kwam dit toch wat ver de woonkamer in. Nu is er genoeg loopruimte én konden we nog een extra fauteuiltje plaatsen.

Wel kozen we ervoor de bank niet helemaal tegen het raam ( achterkant ) te plaatsen. Dit heeft o.a. te maken dat hier een verwarming zit maar ook geeft het net even wat meer lucht. Er ontstaat zo een knusse zithoek én achter de bank staat nu een bankje voor nog wat opbergruimte.

woonkamer gezellig inrichten Fest Amsterdam Dunbar ©BintiHome-2

Het kleurenpalet

Bij de woonkamer gezellig inrichten mag een goed kleurenpalet natuurlijk niet ontbreken. Kleur is erg belangrijk voor een ruimte. Het maakt niet uit of je van veel kleur houdt of van specifiek één kleur. Het is fijn als je met een kleurenpalet werkt. Denk bijvoorbeeld aan 1 á 2 basiskleuren zoals wit, beige of grijs en dan 2 á 3 accentkleuren. Wij kozen voor accentkleuren groen, oker en camel. Maar ook komt er steeds meer roest oranje / roze in huis. Dit kleurenpalet van 5/6 kleuren verdeel je vervolgens goed over de ruimte, dus ook de zithoek. Denk aan kleur in de kussens, vloerkleed, tafeltjes en evt een fauteuiltje.

Als je de kleuren goed verdeeld ontstaat er een balans. En die balans zorgt ervoor dat de ruimte in harmonie is en daarom fijn aanvoelt. Je hoeft niet net als ons met heel veel kleur te werken. Als je bijvoorbeeld helemaal weg bent van groen of blauw, dan kan je ook werken met ton sur ton. Dit houdt in lichtere en donkere tinten van een specifieke kleur. Hiermee kan je dus die 2 á 3 accentkleuren invullen. Dit geeft ook meteen een warme uitstraling.

woonkamer gezellig inrichten Fest Amsterdam Dunbar ©BintiHome-6

Decoreren met kussens en textiel

Ik hou heel erg van kussens en textiel en het liefst groepeer ik ze bij elkaar. Denk aan diverse structuren, prints en kleuren, dat vind ik erg mooi staan. Ik vind het extra leuk om kussens te shoppen bij verschillende merken en zelfs uit verschillende landen denk aan Marokko en Frankrijk. Zo ontstaat er een unieke mix. Zo komen de kussens op bovenstaande foto bij de volgende shops vandaan (vlnr) : Kelim kussen Etsy, Boi design, Kelim kussen Etsy, Okergeel kussen van Jamini design, Mint groen kussen Fest Amstedam, Kelim kussen Camels and Co, Okergeel me kwastjes WownbybintiHome bij Kwantum en kussen ontwerpen door Mae Engelgeer voor Fest Amsterdam. Ook heb ik verschillende plaids neergelegd. Naast het feit dat het decoratief is vind ik het heerlijk om eronder te kruipen.

Kies voor kussens met kleuren uit jouw gekozen kleurenpalet, het mag best een tint donkerder of lichter zijn. Door dit goed te verdelen ontstaat er een speels geheel.

Wat hier trouwens ook goed zichtbaar is dat de kleur van de bank ook erg bepalend is voor de uitstraling. Wij kozen bewust voor een lichte bank zodat alle kleurrijke kussens hier goed op zouden uitkomen. Ook heeft de bank een mooi contrast met onze visgraatvloer.

woonkamer gezellig inrichten Fest Amsterdam Dunbar ©BintiHome-7

woonkamer gezellig inrichten Fest Amsterdam Dunbar ©BintiHome-7

Afstylen van de bank

Naast de indeling, het kleurenpalet en het gebruik van textiel is het goed om te werken met items vóór de bank zodat er echt een soort sfeereiland ontstaat. Dat doe je door bijvoorbeeld met een vloerkleed te werken. Wij hebben een licht vloerkleed liggen, deze heb ik zelf ontworpen, met veel kleur. De kleuren komen ook weer terug in de kussens op de bank. Daar hebben we de balans weer ;).

Daarnaast hou ik erg van ronde tafeltjes. De ronde vorm heeft een zachte en speelse uitstraling. Ik hou niet zo van symmetrie en zoals eerder gezegd hou ik erg van groeperen. Ik kies daarom voor drie tafeltjes van verschillende formaten en materialen. Juist weer voor een gezellige uitstraling en het creëren van balans.

Planten mogen ook echt niet ontbreken in de styling van de zithoek. Ze zorgen voor zoveel sfeer! Ook met planten werk ik met verschillende hoogtes en soorten. Daarnaast zet ik ze op verschillende plekken in de ruimte : naast de bank, op de salontafel, op de vensterbank. Zo wordt de zithoek echt omringt door planten en ontstaat er een balans.

Eigenlijk is de truc dus altijd om kleur, materiaal en type product goed te verdelen over een ruimte, dan ontstaat er al gauw een sfeervolle harmonie.

woonkamer gezellig inrichten Fest Amsterdam Dunbar ©BintiHome-7

Leefbaar en praktisch

Bij een woonkamer gezellig inrichten draait het niet alleen om kleur en sfeer. Naast dat de zithoek er mooi uitziet is het ook belangrijk dat het praktisch en leefbaar is. Wat vind je bijvoorbeeld fijn om te doen op de bank? Ik vind het heerlijk om tv te kijken, te Instagrammen of lekker te lezen. Naast de bank heb ik een soort boekenplank gecreëerd op de vensterbank. Super handig! Als ik op de bank lig kan ik gemakkelijk een boek pakken. Ook heb ik vaak wat magazines op de chaise longue liggen en in het magazine rek naast de bank.

Een van de grootste ergernissen in de zithoek zijn vaak toch de afstandsbedieningen. Ze slingeren vaak maar wat rond. Daarom heb ik bij de ronde tafeltjes een paperbag neergezet waar we de afstandsbedieningen in bewaren. Super handig, ziet er mooi uit én het is meteen netjes weggewerkt.

woonkamer gezellig inrichten Fest Amsterdam Dunbar ©BintiHome-7

Nieuwe bank kopen?

Ben je aan het orienteren voor een nieuwe bank? Neem dan zeker een kijkje bij Fest Amsterdam in Amsterdam of Utrecht. In deze blog deel ik drie tips bij het uitkiezen van een nieuwe bank :).  Ook maakte ik samen met Mahmoud deze video om jullie hopelijk te inspireren bij de aankoop van een nieuwe bank.

VIDEO  : Woonkamer gezellig inrichten

Al met al zijn wij helemaal weg van onze zithoek en deze heerlijke stylishe plofbank van Fest Amsterdam! Wil jij ook jouw woonkamer gezellig inrichten? In deze video deel ik alle bovenstaande tips nog een keer uitgebreid! Mocht je het leuk vinden om op de hoogte te blijven van meer video’s, abonneer je dan gratis op mijn kanaal.

Styling, fotografie en video : Souraya Hassan, Binti Home

Deze blog is een samenwerking met Fest Amsterdam, een merk waar ik helemaal weg van ben en al een aantal jaar mooie (fotografie en interieur) projecten mee heb mogen realiseren.

Meer inspiratie voor de woonkamer? :