Keuken make over met aardetinten en roze terra ©BintiHome-5

Een gezellige keuken inrichten, hoe doe je dat? Een keuken is net als de rest van je interieur persoonlijk. Tijd om hier een gezellige twist aan te geven!

Welke woonstijl in de keuken?

Er zijn zoveel verschillende woonstijlen voor de keuken. Een moderne keuken, een landelijke keuken, juist industrieel, een bohemian sfeer of juist een eclectische mix van alles. Waar ik jullie vandaag graag inspiratie voor wil geven is hoe je een keuken gezellig kan inrichten. Want niet alleen de woonstijl maar ook zeker de styling bepaald de uiteindelijke uitstraling van de keuken. Dus of je nou kiest voor een minimalistische uitstraling of juist een gezellig gedecoreerde keuken, de styling maakt echt verschil.

We starten vanuit een minimalistische basis. Voor de één is dit juist dé gewenste woonstijl terwijl de ander juist wat meer decoratie en kleur toe wilt voegen. Een keuken is persoonlijk, zowel de woonstijl maar ook de styling hiervan. Wat heb je nodig om aan de slag te gaan?

In een paar stappen leg ik uit hoe je van een lege industriële minimalistische keuken naar een gezellig gedecoreerde bohemian keuken gaat. We nemen deze keuken van Marsha die ik mocht stylen en fotograferen voor Stek Magazine als voorbeeld. Lees je mee?

ps. Het is slim op je keuken even helemaal leeg te halen zodat je met een minimalistische basis kan starten.

Keuken make over met aardetinten en roze terra ©BintiHome-6
Wat een verschil he?… Dit kan jij ook met de onderstaande tips!

Keuken inrichten tip 1 : Kleurpalet

Het kleurpalet is voor mij altijd het belangrijkste als ik aan de slag ga met de styling van een ruimte. Of dit nou voor een compleet interieuradvies is of een styling van een zithoek. Het bepalen van een kleurpalet is key!

En waarom? Omdat je met een kleurenpalet een sfeer kan neerzetten en de ruimte zo in balans maakt. Door twee á drie accentkleuren te kiezen, mogen ook ton sur ton tinten zijn ( lichter of donker dan de accentkleur), ontstaat er een speels geheel. Je kan de kleuren verdelen over de ruimte en terug laten komen in verschillende woonaccessoires. Hiermee creëer je dus een balans én een warme gezellige uitstraling.

keuken inrichten met kleurpalet

Voor deze keuken styling koos ik voor een kleurpalet met bruintinten, terra roze en zwart als accent. Over de trendkleur terra roze schreef ik vorige week al een blog inclusief leuke producten om te shoppen. Deze trendkleur zien we tegenwoordig veel voorbij komen. Ik vind het zelf ook een fantastisch mooie en vooral warme kleur en daarom wilde ik een gezellige keuken inrichten met deze trendkleur.

Tip : Weet je niet hoe je moet starten met het creëren van een kleurpalet? Kijk dan eens naar welke producten je mooi vind. Zo is onderstaande terra/roze karaf van OyOy ( linker foto ) mijn uitgangspunt geweest en ben ik in die kleur steeds meer producten gaan verzamelen. Ook leek het mij goed wat antraciet/zwart toe te voegen omdat dit al terug komt in de keuken en de muur. Voor een warm geheel heb ik wat ton sur ton tinten gekozen en een lichte naturel tint voor wat contrast. Je kan dus makkelijk een kleurpalet opbouwen uit 1 favoriet product.

OyOy Karaf Keuken make over met aardetinten en roze terra ©BintiHome-4
Keuken make over met aardetinten en roze terra ©BintiHome-6

Shop de stijl :

Gezellige Keuken inrichten make over met aardetinten en roze terra ©BintiHome-3

Keuken inrichten tip 2 : Juiste woonaccessoires

Ja, wat zijn de juiste woonaccessoires precies? Laat ik het zo zeggen, je kan heel veel kanten op met de styling van de keuken maar kies wel vooral producten die ook echt in de keuken horen. Hiermee behoud je rust en overzicht.

IK werk zelf altijd graag met groepjes, dus het groeperen van accessoires. Ik let daarbij op contrasten zodat ieder product goed tot zijn recht komt. Het komt dan ook niet vaak voor dat producten bij elkaar staan van dezelfde kleur, materiaal of dat ze erg op elkaar lijken. Wel is het goed om een bindende factor te vinden, vaak is dat dus het kleurenpalet.

Kijk maar naar de onderstaande foto. In totaal staan er zo’n 10 producten. Bijna allemaal rond en variërend in hoogte, kleur en materiaal. Maar, wel zie je de kleuren en materialen op verschillende plekken terug komen :

  • Donker bruin / zwart in het ronde metalen blik, maar ook in de grote houten vaas en accent in het boek
  • De terra roze tint komt terug in de karaf van OyOy maar ook het boek én pepermolen van Ferm Living.
  • De lichte accenten komen terug in de houten vijzel, pampasgras, lichte tekening in de grote vaas en de nude schaaltjes.

Op deze manier zie je goed hoe je een kleurpalet kan verdelen over verschillende hoekjes.

Keuken make over met aardetinten en roze terra ©BintiHome-8

En nog een voorbeeld :

Ook op deze foto zie je dat de kleuren goed verdeeld zijn. Het terra roze komt terug in de ‘plantenpot’, de pan en katoenen servet. Overigens is die plantenpot geen echte pot. We hadden geen pot tijdens de fotoshoot dus ik heb een servet om de onder pot heen gewikkeld, voila! Ziet er goed uit hè? Zo kan je dus zelf ook creatief aan de slag gaan!

Gezellige keuken inrichten met aardetinten en roze terra ©BintiHome-7

Shop de stijl :

Keuken make over met aardetinten en roze terra ©BintiHome-9

Keuken inrichten tip 3 :

Als je zowel het kleurpalet hebt gekozen en de producten hebt geshopt is de locatie natuurlijk wel erg fijn. Deze keuken van Marscha heeft echt een heel ruim blad waardoor er veel mogelijk is om te stylen. Maar als je een wat kleinere keuken hebt zou ik het beperken tot 2 of max 3 setjes van accessoires. In de ‘dode’ hoek, dat werkt altijd, dan wellicht in het midden van het werkblad en naast bijvoorbeeld het koffiezetapparaat of de oven. Ik hou zelf altijd van asymmetrie en speel graag met hoogte en materialen van de producten. Door kleine ‘eilandjes’ te creëren op het keukenblad ontstaat er een gezellige sfeer.

Wellicht kan je meteen kijken of een aantal producten ook functioneel zijn. Dus dat je ze binnen handbereik hebt als je aan het koken bent.

Keuken make over met aardetinten en roze terra ©BintiHome-2
Keuken make over met aardetinten en roze terra ©BintiHome

Shop de stijl :

Ik vond het erg leuk om deze keuken in te richten en de stijl te veranderen. Je ziet dat met een aantal elementen je weer een hele andere sfeer kan neerzetten! Ik ben benieuwd of jij iets aan deze tips hebt, laat je het weten?

Meer inspiratie voor de keuken :

Deze blog bevat een aantal affiliatie links, dit houdt in dat ik een klein percentage ontvang mocht jij iets kopen via de link.