Thuis werken efficient en focus ©BintiHome-4

Zoals jullie weten werk ik vanuit huis en soms is dit best een uitdaging. Daarom deel ik hierbij graag mijn tips om het thuis werken zo productief mogelijk te maken.

Thuis werken – Waarom werk ik vanuit huis?

Vanaf het moment dat ik mijn eigen bedrijf ben begonnen, zo’n 8 jaar geleden heb ik altijd vanuit huis gewerkt. Het gevoel van thuis werken sprak mij erg aan. In mijn werk als stylist, fotografe én blogger vind ik niets fijner dan thuis werken. Simpelweg omdat ik niet alleen vanuit huis werk achter mijn bureau maar ook omdat ik mijn huis gebruik voor mijn werk. Zo doe ik veel photoshoots voor mijn blog thuis maar ook gebruik ik mijn huis vaak als locatie voor andere shoots. Ik heb mijzelf dan ook omringd met mijn favoriete producten waarbij het gemakkelijk is een nieuwe styling setting te fotograferen. Maar ook om voorstellen te maken voor nieuwe photoshoots voor merken.

Een aantal jaren geleden droomde ik wel van een kantoor ergens in de stad wat ik eventueel kan delen met andere creatieven. Zo vind ik het initiatief van Hashtag workmode echt fantastisch. Maar tot op de dag van vandaag werk ik nog steeds vanuit huis. Ik voel mij prettig thuis en kan mij, tot op zekere hoogte, goed concentreren. Inmiddels weet ik wel hoe ik zo efficiënt mogelijk mijn dag kan indelen. Want niets is prettiger dan na een productieve werkdag de computer af te sluiten en te genieten van je vrije avond!

Thuis werken efficient en focus ©BintiHome-2

Altijd maar aan het werk?

Ik geef eerlijk toe dat ik soms moeite heb met thuis werken. Met name omdat privé en werk zo gemakkelijk in elkaar overgaan. Wel is het door de jaren steeds beter geworden. Een aantal jaar geleden kon ik echt letterlijk dag en nacht werken en dat 7 dagen per week. Sinds 2 jaar heb ik daar gelukkig meer structuur en balans in weten te brengen. Omdat mijn werk echt mijn passie is is het natuurlijk ontzettend verleidelijk om hier altijd maar mee bezig te zijn. Maar uiteindelijk kwam ik er wel achter dat dit niet productief werkt. Mijn dagen werden langer en langer en af en toe had ik tijd voor mijzelf. Maar naar mate mijn bedrijf groeide merkte ik dat ik juist behoefte had aan die tijd voor mijzelf. Want na een leuk vrij weekend had ik op de maandag weer alle energie om aan de slag te gaan.

Toen ik merkte dat dit beter werkte heb ik echt afspraken met mijzelf gemaakt. Ondanks dat ik eigenlijk volledig vrij ben om mijn tijd in te delen vind ik het toch belangrijk een zo normaal mogelijke werkdag aan te houden. Dus overdag werken, de avonden en het weekend vrij. Uiteraard zijn er uitzonderingen, soms ben ik in het weekend een woning aan het fotograferen. Of bezoek ik een event voor werk op de zondag. Maar zolang dit niet elke week is vind ik het prima. Ik heb hierdoor gemerkt dat ik veel productiever ben en ook daadwerkelijk kan genieten van de projecten die ik doe. Deze balans is ontzettend goed voor mij.

Graag deel ik hierbij een aantal tips om het thuis werken zo efficiënt mogelijk te maken. Ik ben erg benieuwd wat je ervan vindt! :

Maak een goede balans tussen werk en privé

Eigenlijk wat ik hierboven al schreef. Het is belangrijk om werk en privé gescheiden te houden ook al werk je vanuit huis. Het is heel verleidelijk om even de was te doen of de boodschappen voor vanavond. En die rommel in de woonkamer kan ook wel opgeruimd worden en als je daarmee klaar bent is het alweer tijd om te lunchen. Vervolgens komen er nog wat appjes binnen. Diverse social media kanalen later ben je zo drie uur verder zonder echt productief aan de slag te zijn geweest. Bewaar het huishouden en de privé dingen echt voor ’s avonds en het weekend.

Een lunchafspraak met een vriendin klinkt heel verleidelijk, maar als je op kantoor had gezeten was dit ook niet mogelijk geweest. Wees af en toe een beetje streng voor jezelf en focus je echt op je werk. Nu is het wel zo dat een voordeel van het hebben van een eigen bedrijf is dat je je tijd vrij kan indelen. Dus als ik soms zie dat ik op een bepaalde dag niet heel veel heb staan dan plan ik wel die lunch afspraak in. Want je mag uiteraard af en toe jezelf wel belonen met wat leuks. Dat is immers zo fijn aan ondernemen, die vrijheid! Wat vooral belangrijk is dat je je bewust bent van hoe je je tijd in werk en privé verdeeld.

Het efficiënt indelen van je tijd

Sinds kort heb ik een duidelijk tijdschema gemaakt voor mijzelf. Voorheen at ik namelijk 9 van de 10 keer zowel mijn ontbijt als lunch achter de computer. Eigenlijk om maar geen kostbare tijd te verliezen. Maar ten eerste genoot ik niet echt bewust van mijn eten ( volgens mij is het ook niet eens gezond).  Daarnaast ben je alsnog niet heel efficiënt aan het werk want je bent als het ware ‘afgeleid’ door het eten. Oh en het is ook menig keer voorgekomen dat ik mijn koffie koud is geworden. Hoe ik dat het opgelost?

  • Ik sta om 7 uur op en kleed mij aan en maak mij helemaal klaar voor de dag. Ook al werk ik misschien de hele dag thuis en heb ik geen afspraken buiten de deur. Het voelt veel prettiger als ik aangekleed en wel aan het werk ga in plaats van in mijn huispak. Vervolgens ga ik ontbijten aan de eettafel en scrol ik wat over Social Media.
  • Om 8 uur start mijn werkdag, meestal ben ik van 8 tot 9 uur bezig met het beantwoorden van mijn e-mail. In dit uurtje van 8 tot 9uur ben ik altijd heel productief. Met name omdat ik niet afgeleid wordt door telefoontjes of nieuwe mailtjes want veel bedrijven starten om 9 of 10 uur.
  • Ik werk aan een project tot 1 uur. Dit kan mijn blog zijn, het uitwerken van voorstellen of een interieuradvies. Omdat mijn werkzaamheden zo divers zijn heb ik elke dag weer andere projecten om aan te werken. Wel probeer ik in tijdsblokken te werken en te focussen op één project.
  • Om 1 uur neem ik een uur pauze. Ik ga boodschappen doen, maak lunch klaar en neem hier ook echt de tijd voor.
  • Van 2 tot 5 ga ik verder met het project waar ik in de ochtend mee ben gestart of ik begin met een ander project.
  • Mijn werkdag eindigt meestal rond 5 / 6 uur. Het ligt er een beetje aan of ik een deadline heb of dat ik eerder kan stoppen.

Dit is een normale werkdag maar zoals eerder gezegd, mijn dagen zien er elke dag weer anders uit. Zo ben ik ook geregeld buiten de deur en kan ik bovenstaande planning niet helemaal aanhouden. Maar de dagen dat ik thuis werk probeer ik dat wel te doen.

Thuis werken efficient en focus ©BintiHome-5

Thuis werken – wees realistisch met je tijd

Je wilt zoveel doen op een dag, ik denk dat we hier allemaal tegen aanlopen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik gek ben op het maken van lijstjes. In mijn kantoor liggen dan ook talloze notitieblokken, notitieboekjes en post-its volgeschreven met wat ik allemaal moet doen. Niets is fijner dan het afstrepen van die dingen op je to do lijst. Maar, als het niet lukt om de lijst af te krijgen hebben we vaak een ontevreden gevoel. Eigenlijk probeer ik hierin steeds milder te zijn voor mijzelf. Ik stel mijzelf soms de vraag : ‘Moet dit echt nu? Of kan dit ook morgen?’.

Zo heb ik mijzelf vaak ‘gered’ van een s’avonds werken. Want vaak kan iets echt wel wachten tot de volgende dag. Ik heb een a4 notitieblok op mijn bureau waar ik alles onder elkaar heb opgeschreven wat er moet gebeuren. Van het beantwoorden van belangrijke e-mails tot het uitwerken van een voorstel. Maar ook het maken van een presentatie en shoppen van items voor een project. Daarnaast heb ik een kleiner notitieblok waar de dingen op staan die ik die desbetreffende dag wil doen. Zo heb ik een overzicht van wat er überhaupt moet gebeuren, welke projecten er lopen en wat ik niet moet vergeten. Maar op het kleinere notitieblok staat de realistische to-do lijst voor de dag. Door de dingen op te schrijven krijg ik rust in mijn hoofd en door een aantal dingen uit te kiezen voor het kleine notitieblok stel ik realistische doelen voor mijzelf.

‘Moet dit echt nu? Of kan dit ook morgen?’

Wees een goede baas voor jezelf!

Het klinkt misschien cliché maar we kunnen allemaal soms zo hard zijn voor ons zelf. Dit is echt niet nodig. Ondernemen is hard werken maar het is vooral ook ontzettend leuk. Zorg daarom goed voor jezelf! Zet tussendoor een lekkere kop koffie en pak wat koekjes erbij. Zet een spotify muziek lijst aan ( mijn favorieten op het moment zijn Acoustic Summer en ’t Koffiehuis ). En terwijl je pauze houdt kan je echt wel even op Instagram en andere socials scrollen. Voor mij nog steeds een valkuil, die telefoon. Maar soms als ik echt iets wil delen of een ingeving heb om een foto te plaatsen, dan doe ik dat ook.

Wel probeer ik vervolgens de telefoon weer weg te leggen ( vaak in een andere kamer) om zo niet afgeleid te worden. Ik moet zeggen dat de ochtend dus ook echt mijn favoriete moment van de dag is. Van 8 tot 1 ben ik het meest productief en krijg ik het meest gedaan.

Zoals ik eerder schreef, ondernemen betekent voor mij groei. Ik leer nog elke dag. Ook over hoe ik mijn tijd goed  kan indelen om het thuis werken zo productief mogelijk te maken. Ik denk dat ik op het moment een goede werkwijze heb gevonden en het voelt ook goed! Vaak eindig ik de dag met een voldaan gevoel. Ik ben benieuwd hoe jij jouw werk dag indeelt. Deel jouw tips gerust hieronder!

Meer blogs over creatief ondernemen :

Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog!

 

Fotografie : Souraya Hassan, Binti Home

Bewaren

Bewaren