Woonkamer make over restyling kelim visgraatvloer restyle challenge ©BintiHomE12

Een huurhuis inrichten? Hoe maak je van een huurhuis een persoonlijk droomhuis waar jij je helemaal thuis voelt? In deze blog deel ik 5 tips waarmee jij aan de slag kan gaan. Er is namelijk veel meer mogelijk dan je wellicht denkt!

Waarschijnlijk herken je het wel, je woont in een huurhuis en je wilt dit echt omtoveren tot jouw eigen plek. Een plek waar jij je thuis voelt. Maar, in een huurhuis heb je vaak wel te maken met wat vaste elementen. Zo kan je meestal geen complete badkamer of keuken renovatie doen en zitten grote verbouwingen er simpelweg niet in. Bij een koophuis kan je natuurlijk het huis helemaal eigen maken vanaf scratch.

Maar alsnog kan jij jouw huurhuis een persoonlijke touch geven en hier jouw eigen droomplek van maken. Want of je hier nou 1 jaar woont of 5 jaar, het is fijn als jij je echt thuis kan voelen!

Ontdek je woonstijl woonkamer inrichten in de woonstijl Bohemian chic palmboom lamp brass ©BintiHome

1. Huurhuis inrichten : de basis

Belangrijk is dan ook : Hoe is de basis van het huis? En dan heb ik het over de wanden, de vloer en het houtwerk. Met een beetje geluk huur je een woning waar al een vloer in ligt waar je blij van wordt. Maar het kan ook zijn dat dit totaal niet past bij jouw smaak. Overleg het met de verhuurder en investeer in een nieuwe vloer. Dit hoeft natuurlijk niet voor de hele woning maar mijn advies is om zeker de hal en de woonkamer aan te pakken. Zo kozen wij voor een visgraatvloer die van de woonkamer tot de hal werd gelegd. Een fantastische basis in ons kale nieuwbouw appartement. Lees hier waarom wij voor een visgraatvloer kozen én de voordelen van visgraat in pvc.

Visgraat vloer vinly Moduleo Herringbone small woonkamer ©BintiHome_-9

En waarom ook de hal aanpakken? De hal is hét welkom is van jouw huis. Dus elke keer als je thuis komt is het fijn als je je meteen thuis voelt. En niet dat je je irriteert aan de vloer die je eigenlijk niet mooi vindt.

Hal visgraatvloer portugese tegel zeil make over ©BintiHome

De muren

Naast de vloer zorgen ook de muren voor een goeie basis. Ook al wil je misschien alle muren wit laten, toch zou ik de hele woning ( en plafonds!) dan opnieuw wit verven. Zo ziet de woning er weer als nieuw uit. Uiteraard kan je ook aan de slag gaan met kleur op de muur. Kleur zorgt meteen voor een persoonlijke touch in huis. Als je dan toch de muren en de vloer hebt aangepakt kan je ook nog even kijken naar het houtwerk en de deuren. In de loop van de tijd kan dit namelijk wat gelig worden en dat staat natuurlijk niet zo mooi naast jouw pas geverfde wanden.

Je denkt wellicht, moet ik al deze dingen doen in een huis dat van mij is? Ik denk dat als je zorgt voor een goeie basis waar je helemaal blij van word dat dit extra bijdraagt aan jouw woongeluk.

2. Huurwoning inrichten

Als je voor een goeie basis hebt gezorgd dan ga je natuurlijk jouw huurhuis inrichten. Afhankelijk van je budget kan je kijken of je een aantal nieuwe meubels aanschaft of wellicht gebruik maakt van wat je al hebt. Ook kan je een kijkje nemen op Marktplaats of de kringloop en meubels een restyling geven. Zo heb ik bijvoorbeeld onze houten spijlenstoeltjes via Marktplaats gevonden en in verschillende kleuren geverfd.

Ronde eettafel met spijlenstoelen verven in Creations kleuren Flexa

Wat goed is om bij na te denken als je jouw huurhuis gaat inrichten is of je de meubels makkelijk mee kan nemen. Ik zou dan ook niet kiezen voor inbouwkasten of vaste elementen maar juist gaan voor meubels die je makkelijk mee kan nemen naar eventueel een volgend huis.

woonkamer gezellig inrichten Fest Amsterdam Dunbar ©BintiHome

In deze blog deel ik wat tips om de woonkamer gezellig in te richten. Want het is fijn als de woonkamer zowel een logische indeling heeft maar toch ook praktisch en leefbaar is. En uiteraard sfeer… maar hoe breng je sfeer in de woonkamer? Dat lees je in bovenstaande blog.

En niet alleen de woonkamer, eigenlijk kan je elke ruimte in jouw huurhuis aanpakken met de inrichting en styling. Zo deel ik hier styling tips om een oosterse slaapkamer in te richten ( de tips zijn ook toepasbaar in iedere andere woonstijl). Maar ook toverden wij de babykamer van Younes om met persoonlijke elementen.

3. De keuken en badkamer renoveren?

Ik schreef het net al even, in een huurhuis kan je vaak de keuken en badkamer niet aanpassen. Je moet echt geluk hebben om een huurhuis te treffen waar de keuken en badkamer in jouw smaak is gerenoveerd. Vaak zie je toch een beetje standaard keukens en badkamers.

In ons geval eigenlijk heel fijn. De keuken was helemaal wit, zowel de kastjes als de tegels. Wel een beetje erg saai. Met een paar simpele aanpassingen hebben we de keuken een make over gegeven. Wat je hiervoor nodig hebt? Dat lees je hier waar ik meer vertel over styling tips voor een keuken in een huurhuis. Ben je benieuwd hoe de keuken er eerst uit zag? Dat zie je in deze video waar je de hele make over van begin tot eind ziet.

Inspiratie stylingtips keuken in een huurwoning ©BintiHome

Ook de badkamer kan je sfeervol inrichten. Denk aan een mooi douchegordijn, textiel in vorm van een badmat en handdoeken die zichtbaar zijn. Als je een bad hebt kan een bad brug erg leuk zijn om te decoreren. In deze blog deel ik ook wat praktische opbergtips voor de badkamer.

4. Het balkon

Super fijn als jouw huurhuis een balkon of tuin heeft. Ook al kan je de tuin niet grondig aanpakken ( mits de huurder akkoord gaat) kan je toch je balkon of tuin sfeervol inrichten. In deze blog deel ik dan ook mijn balkon make over met heel veel planten!

Balkon inspiratie klein balkon inrichten met veel planten ©BintiHome

5. Huurhuis inrichten met planten

En naast op het balkon of in de tuin mogen planten in huis natuurlijk ook echt niet ontbreken. Oh wat brengen planten toch veel sfeer in huis. Dit zorgt dan ook meteen voor een persoonlijke touch. Inmiddels hebben wij bijna 60 planten in huis, zowel groot als mini formaat en nog elke dag brengt dit zoveel sfeer. In deze blog deel ik wat planten styling ideeën én verzorgingstips.

Planten tips in huis Green Lifestyle Store ©BintiHome

Nu ben ik erg benieuwd of jij in een koop,- of huurhuis woont? En als je in een huurhuis woont, wat heb je wel aangepakt en wat juist niet?

Ik hoop dat je iets aan bovenstaande tips hebt!

Styling en fotografie : Souraya Hassan, Binti Home