Souraya Hassan Eigen fotografie voor je merk of bedrijf

In deze nieuwe wekelijkse blog deel ik mijn ideeën over online merkbeleving en een eigen identiteit voor je webshop.

Vanwege de verhuizing naar onze nieuwe woning ben ik er de afgelopen week helaas niet aan toegekomen om de wekelijkse Creatief Ondernemen blog in te vullen. Maar vandaag ben ik er wel weer!

Online merkbeleving

In mijn vorige blog schreef ik over hoe belangrijk eigen fotografie is voor je merk of bedrijf. Jullie waren het met mijn eens, eigen beeld werkt eigenlijk het beste. Simpelweg omdat je hiermee unieke content creëert en vervolgens je eigen verhaal kan vertellen. Tegenwoordig zijn we met z’n allen continue online. Steeds meer ondernemers bieden hun diensten dan ook online aan. Dit kan zijn door middel van een webshop of een blog. Maar dit kan ook een website zijn voor jouw bedrijf waarin je laat zien wie jij bent, waar jouw bedrijf voor staat en wat jij de potentiële klant kan bieden. Eigenlijk is, bij alle facetten, een online merkbeleving ontzettend belangrijk. Zo is het altijd goed om te kijken waar jij voor staat en wat je wilt bereiken. En straal je dit ook uit met jouw website of webshop?

Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik nooit echt een strategie heb gehad of met een businessplan ben begonnen. Ik ben eigenlijk gewoon gestart en mijn enige voorwaarde was dat ik altijd dicht bij mijzelf zou blijven. Geen echte marketingtrucs of mooiere verhalen vertellen. Puur wie ik ben en wat ik mooi vind. Het duurt dan wellicht wel iets langer voordat mensen je gevonden hebben en je daadwerkelijk opdrachten kan doen. Maar niets is fijner dan dicht bij jezelf te blijven want dan onderneem je echt vanuit je hart. En dit gevoel is heel belangrijk om te laten zien via online merkbeleving. Als mensen namelijk zien wie jij bent en wat jij kan en met hoeveel passie je dat doet, dan heb je grote kans dat ze met jou willen werken.

Eigen beeld eigen identeit online merkbeleving ©BintiHome

Ook een webwinkel beginnen?

Hetzelfde geldt voor een webshop. Ook hiermee kan je heel duidelijk een online merkbeleving laten zien of de identiteit van jouw bedrijf. Zo ben ik mijn online webwinkel ooit begonnen vanuit de werkzaamheden als stylist. Ik was altijd aan het shoppen voor photoshoots, props voor de styling van events of woningen. Ook kreeg ik online vaak de vraag waar ik bepaalde items uit mijn eigen huis had gekocht. Daarom besloot ik dat het goed was om een online shop te starten waarbij mensen producten in mijn stijl konden kopen.

Wat ik veel zie bij webshops is dat ze veelal de foto’s gebruiken van de merken die ze verkopen. Heel fijn natuurlijk dat de merken deze foto’s beschikbaar stellen. Deze sfeerbeelden zijn zeker een goede aanvulling voor de shop. Maar ik zou wel nadenken of je niet eens eigen fotografie zou gebruiken. Waarom? Omdat je hiermee echt je eigen identiteit, eigen stijl en eigen sfeer kan laten zien. Want waarom wil je dat mensen de producten in jouw shop kopen? Veel merken worden in diverse webshops verkocht, en waarom kiest een klant dan voor die van jou? Er zijn natuurlijk diverse punten die mee spelen, denk aan service, hoe snel kan je verzenden, ben je goed bereikbaar etc.

Maar, zoals jullie weten hou ik erg van beeld en alles visueel maken. Daarom geloof ik er zeker in dat eigen styling en fotografie dé kracht kan zijn voor de perfecte online merkbeleving van jouw webwinkel.

Eigen fotografie voor de webwinkel

Eerder dit jaar gaf ik een lezing tijdens ShowUp en hier vertelde ik meer over het onderwerp : ‘Hoe maak je jouw bedrijf of merk visueel voor de klant’. Wat was dat een ontzettend gave ervaring. Ik heb in 45 minuten mijn eigen verhaal verteld over ondernemen en hoe ik ben gestart. Ook vertelde ik over hoe belangrijk eigen fotografie is en gaf ik voorbeelden voor het toepassen van eigen fotografie voor jouw online shop. Het lijkt mij dan ook heel erg leuk om deze voorbeelden ook hier in deze blogpost met jullie te delen.

Lezing Binti Home ShowUp event

Jouw eigen stijl

Ik start graag met deze lampen van House Doctor. Prachtige lampen uiteraard en de productfoto’s zijn ook heel duidelijk. De foto’s van House Doctor zelf zijn ook altijd heel sfeervol. Alleen als een klant deze foto’s op diverse webshops ziet dan kan het zijn dat ze niet goed weten waar ze dit moeten kopen. Uiteraard spelen er nog andere factoren mee maar toch gaat het vaak om de eerste indruk van de shop. En hoe kan je nou een betere én persoonlijke indruk maken door jouw beleving en stijl te laten zien?

Online merkbeleving foto's House Doctor lampen

Zelf heb ik altijd eigen foto’s gebruikt in de online shop waarbij ik de producten fotografeer in mijn eigen huis. Ik vind het ontzettend leuk vind om de producten in mijn eigen huis te stylen en fotograferen. Daarnaast zorgt dit ook voor unieke content dat ik niet alleen op mijn online shop maar ook op mijn blog en social media kan delen. Omdat het eigen foto’s zijn kan ik echt mijn eigen stijl laten zien. Want kijk maar eens naar de volgende foto’s van de verschillende merken. Ondanks dat ze aardig wat Scandinavische invloeden hebben is toch elke fotografie weer anders. Sommige merken hebben ook wel voldoende beeld beschikbaar maar er zijn ook merken die alleen productfotografie hebben of misschien zelfs geen beeld. Daarom denk ik echt dat eigen fotografie het beste werkt om een eigen beeldverhaal te vertellen.

Hierbij de foto’s die ik zowel in mijn online shop als andere kanalen heb gebruikt. Ik heb de lampen dus in mijn eigen woning opgehangen en vervolgens op verschillende manieren gefotografeerd. Zo krijg je een goed beeld van het product in daglicht ( in plaats van studio licht ). Ook krijgt de klant meteen ideeën hoe dit product in zijn of haar eigen huis gebruikt kan worden.

Online merkbeleving foto's House Doctor lampen woonkamer Binti Home

Online merkbeleving woonkamer House Doctor ©BintiHome

Uashmama paperbags

Hetzelfde geldt voor de paperbags van Uashmama. Er zijn prachtige sfeer foto’s te vinden van deze producten. Toch wil ik ook hiermee laten zien hoe goed het is om eigen beeld te creëren.

Uashmama Paperbags Moes en griet

Stek Magazine Botanisch Wonen Het Oosten ©BintiHome

Binti Home interieurcollectie 2016 ©BintiHome

interieurinspiratie paperbag uashmama ©BintiHome-3

Moebe frames

De Moebe frames vind ik zo mooi, met name in de eiken uitvoering. Deze wilde ik dan ook heel graag in de online shop verkopen. Ondanks dat ze prachtig eigen beeld hebben wilde ik ook hiervoor eigen fotografie gebruiken. Want dit is denk ik ook belangrijk, probeer consistent te zijn. Probeer te kijken of je alle sfeerfoto’s zelf kan maken. Wellicht dat je de productfoto’s met witte achtergrond wel van het merk kan gebruiken. Met name omdat dit net wat lastiger is om zelf te creëren.

Online merkbeleving foto's Moebe foto lijsten

Online merkbeleving foto's Moebe frames eiken woonkamer Binti Home

Berber plaid van Malagoon

Toen ik dit product net in de online shop kreeg was er alleen productfotografie beschikbaar van het berber plaid. Meteen een goed voorbeeld dat eigen beeld belangrijk is om zo dezelfde look voor de hele shop te krijgen. Ook dit product gebruikte ik dus weer in mijn eigen huis.

Online merkbeleving foto's Malagoon plaid

 

Online merkbeleving foto's Malagoon plaid woonkamer Binti Home

”Gebruik jij al eigen fotografie voor jouw webshop?”

BintiHomeCollection2016©BintiHome-25-683x1024

Styling en interieurfotografie voor jouw webshop

Ik ben uiteraard heel erg benieuwd of jij ook eigen fotografie gebruikt voor jouw online shop? Laat vooral in de comments weten of je ergens tegen aan loopt of wat je eventueel nog zou willen weten. Mocht je de styling en fotografie willen uitbesteden dan lijkt het mij natuurlijk hartstikke leuk om dit voor jou te doen. Neem gerust even een kijkje bij de eerdere styling projecten die ik heb gedaan.

Nu zal je je trouwens vast afvragen waar mijn online shop is. Hier waren helaas wat problemen mee met de server en vorige host. Inmiddels overgestapt naar een goede beveiligde nieuwe host. Dit was meteen een goed moment om eens kritisch naar het aanbod van de producten te kijken en weer een frisse start te maken. Soms is dat ook fijn. Uiteraard wel weer met eigen beeld voor optimale online merkbeleving :). Zie ik je gauw weer in de shop? Uiteraard geef ik een seintje wanneer hij weer live staat!

Wil je meer blogs lezen over het runnen van een eigen bedrijf en creatief ondernemen? :
* Hoe belangrijk is eigen fotografie voor je bedrijf?
* Hoe start je een eigen bedrijf? – mijn verhaal deel 1
* Voor jezelf beginnen als zelfstandige – mijn verhaal deel 2

Eerste foto : Stek Magazine

Styling en fotografie : Souraya Hassan, Binti Home

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren