Keukenmaxx Hoofddorp inspiratie ©BintiHome-12
Mooie details in deze landelijke keuken, de nisjes die mee gestuukt zijn met de muur, de mix van kleurrijke tegels boven de keuken en het strakke beton blad.

Net als in je interieur heb je ook verschillende keukenstijlen: bijvoorbeeld een moderne keuken, landelijke keuken, klassieke keuken of juist een bohemian keuken. In deze blog wil ik jullie inspiratie en styling tips geven om een landelijke keuken in te richten. Want wat zijn nou herkenbare stijlelementen van een landelijke keuken en kan je dit nou ook combineren met een andere woonstijl? Lees gauw verder!

Landelijke keuken

Als je het woord landelijke keuken hoort denk je waarschijnlijk aan een keuken in een boerderij of een groot landhuis. Maar tegenwoordig passen landelijke keukens goed in elke woonstijl, dus ook een modern interieur of Scandinavische woonstijl. Bij deze landelijke keukens zie je heel goed hoeveel verschillende stijlen er mogelijk zijn.

Persoonlijk vind ik een landelijke keuken vaak een gezellige sfeer uitstralen. Dit komt door het materiaalgebruik, denk aan veel hout en natuursteen maar ook de accenten in de keuken zoals kaderfronten, massief houten knoppen, wandplanken en het gebruik van rustige neutrale kleuren.

Keukenmaxx Hoofddorp inspiratie ©BintiHome-9
Keuken-decoreren-in-landelijke-stijl

Persoonlijke keuken inrichten

Al eerder schreef ik een blog met tips om een gezellige keuken in te richten. Voor deze blog wilde ik graag wat inspiratie op doen wat er nu mogelijk is in keukenland. In de landelijke woonstijl kan je verschillende kanten op. Je kan zelf aan de slag gaan met leuke DIY’s voor de keuken of je echt laten inspireren door een winkel. Ik ging daarom langs bij Keukenmaxx in Hoofddorp (letterlijk bij ons om de hoek) en stond versteld hoeveel er mogelijk is.

We kennen allemaal wel de standaard keuken die je in zijn geheel kan kopen. Maar hier is het dus mogelijk om de keuken helemaal naar wens samen te stellen. De keukens op de website en showroom dienen dus puur ter inspiratie, als jij de kleur/hoogte/stijl van de kastjes wilt veranderen, dan kan dat. En zo is er nog veel meer mogelijk qua opstelling, uitstraling en natuurlijk budget.

Ik fotografeerde de volgende landelijke keukens en bedacht mij hoe ik onze eigen keuken het liefst zou inrichten. Wat ik leuk vind is de combinatie met zelliges of de bekende witjes, losse houten wandplanken maar ook vooral de matte uitstraling.

Het is mogelijk om een persoonlijke draai te geven aan de landelijke keuken en daarom heb ik hier wat moodboards voor jou gemaakt zodat je goed kan zien welke kanten je op kan gaan met de inrichting en styling van keuken.

Landelijke-keuken-inspiratie
Keukenmaxx Hoofddorp inspiratie ©BintiHome-10
Keukenmaxx Hoofddorp inspiratie ©BintiHome-10

Welke keukenstijl past bij jou?

Eigenlijk kan je alle interieurstijlen met elkaar combineren, en dus ook de verschillende keukenstijlen. Maak hier jouw persoonlijke stijl van. Wel is het goed om altijd wat basiselementen toe te passen zodat de uitstraling van de keuken wel in balans is. Hoe je dat doet? Dat deel ik hieronder. Ik ben erg benieuwd welke van de drie moodboards het beste bij jou past. Laat het zeker weten hieronder in de comments.

Mood 01 – ton sur ton
De stijl hoe we de landelijke keuken toch wel veel kennen. De mat grijze keukenkastjes, accenten van hout en authentieke keukenaccessoires als props. Laat die potten en snijplanken maar zien! Dat is juist zo leuk aan de landelijke woonstijl, het is niet zo strak en opgeruimd maar doorleefd en puur. Ook het gebruik van ton sur ton tinten, waarbij de keukenkastjes optisch overlopen in het werkblad van natuursteen en de kleur van de wand in een matte kalkverf in dezelfde tint. Zo krijgt de keuken een warme en rustige uitstraling. Om het af te maken zorgen wat accenten van hout voor contrast.

Landelijke keuken inrichten-met-marmer-en-mat-grijs-©BintiHome-5
Kaderfronten type Consett-381, kasmir XX-Line-042 en blad Ceasarstone 4023LT Topus Concrete leather, beiden van Keukenmaxx.

Mood 02Turquoise accent
Mijn favoriet is een landelijke keuken met een houten werkblad en turquoise kastjes. Wel met kaderfronten om die landelijke look te behouden. Een extra landelijke look krijg je door lijnen te frezen in de deurtjes maar je kan ook voor een meer modernere insteek gaan. Uiteraard veel planten voor een pure uitstraling. Hoe leuk is het om verse kruiden in terracottapotten neer te zetten? Het turquoise accent in de keukenkastjes is echt een eyecatcher in de keuken, laat deze kleur ook terug komen in wat emaillen potten of een waterkoker. Zo is de keuken weer in balans. Om het helemaal af te maken zou ik hier een koperen of messing kraan in plaatsen. Oh ik heb mijn droomkeuken gevonden! Ben jij net zo weg van deze sfeer als ik?

Landelijke-keuken-inrichten-met-turquoise-accent-©BintiHome
Keukenblad van massief hout 376H2 eiken met keuken deurtjes van Stafford-251 GL Aquamarijn ultramat, beiden van Keukenmaxx.

”Ik heb mijn droomkeuken gevonden, eikenhout, turquoise kastjes én een gouden kraan!”

Mood 03 – White wash
De laatste mood is een landelijke keuken met zowel moderne als klassieke elementen. Wat ik al eerder schreef, je kan stijlen prima mixen met elkaar. Kies voor een beton werkblad of eventueel marmer voor een luxe uitstraling. De kasten zijn off-white maar hebben een white wash look. Die white wash look is toch ook wel echt typerend voor de landelijke stijl. Jarenlang is dit ook een trend geweest in de interieurs. Juist door te combineren met stoere materialen als metaal, beton en hout krijgt de white wash keuken weer een frisse en vernieuwde uitstraling. Als leuk accent kan je een rooster ophangen boven de keuken en hier alle pannen aanhangen met s-haken. Je kan daarnaast kiezen voor keukenkastjes met glas, voor houten planken of juist een mix hiervan. Leuk detail is om de achterwand van de kast dan ook een hout look te geven zodat dit weer mooi in balans is met die houten planken.

Landelijke-keuken-inrichten-met-beton-en-whitewash-©BintiHome-5
Werkblad van Beton light 552BL muisgrijs vlak en kastjes 052 Mancha A751 Eiken noords

Nu ben ik heel erg benieuwd welke sfeer jouw favoriet is en hoe jij een landelijke keuken het liefste ziet in jouw interieur. Ik vond het heel erg leuk deze blog voor jullie te schrijven en ik hoop dan ook dat jullie geïnspireerd zijn. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust hier onder in de comments. Tot de volgende blog :)

Deze blog is een samenwerking met Keukenmaxx.
Alle foto’s zijn gemaakt door Souraya Hassan, Binti Home en voor de moodboards is gebruik gemaakt van rechtenvrij beeldmateriaal.