Mijn tips kleine woonkamer inrichten Scandinavische woonstijl ©BintiHome

Een kleine woonkamer inrichten maar toch een ruimtelijk gevoel creëren? Hoe pak je dat nou aan? In deze blog ga ik mijn tips delen aan de hand van een interieurontwerp dat ik heb gemaakt voor dit appartement van 56m2 in Amsterdam.

Kleine woonkamer inrichten

Ikea staat erom bekend, makkelijke en slimme oplossingen delen om een kleine woonkamer in te richten. Zelf ben ik een tijdje geleden ook aan de slag gegaan met een woonkamer in een appartement in Amsterdam. De woonkamer heeft een oppervlakte van ongeveer 20m2. Hoe zorg je nou dat dit leuk ingericht wordt?

Katerina had precies die vraag toen zij dit huis kocht en schakelde mijn hulp in om haar huis tot een droomhuis om te toveren. Uiteraard wilde ik haar graag helpen want een kleine woonkamer inrichten kan op verschillende manieren. Ik heb een totaalplan voor haar gemaakt met moodboards, plattegrond indelingen en voorstellen voor de inrichting.

Hieronder zie je al het resultaat van de eethoek en de zithoek. Maar eerst gaan we even terug in de tijd…

Mijn tips voor het inrichten van een kleine woonkamer ©BintiHome
Mijn tips voor het inrichten van een kleine woonkamer

Een woonkamer die te klein oogt

Allereerst wil ik jullie de voor-situatie laten zien van de eerdere bewoners. Wat eigenlijk meteen opvalt is dat de woonkamer op een redelijk traditionele wijze is ingericht. Bank tegen de muur bij het raam, eettafel met korte zijde tegen de muur en een grote tv kast. Ook zie je meteen dat er voor een té kleine bank is gekozen. Hier had makkelijk een grotere bank kunnen staan! Hetzelfde geldt voor de eettafel waar maar 4 mensen aan kunnen zitten. Een kleine woonkamer inrichten betekent niet dat je met ‘kleinere’ meubels hoeft te werken. Het is juíst goed om met grotere meubels te werken i.p.v. allerlei kleine meubeltjes die de ruimte optisch verkleinen.

In deze woonkamer past dus zeker een grotere bank én een eettafel voor minimaal 6 personen. Alleen is het goed om slim naar de indeling te kijken.

Woonkamer indelen

Na het zien van de woonkamer ging ik aan de slag met het maken van wat plattegronden. Ik wilde Katerina graag de indelingsmogelijkheden laten zien. Een kleine woonkamer inrichten kan zoals eerder gezegd op verschillende manieren.

Optie 01 – Een kleine woonkamer inrichten om lang te tafelen

Voor deze optie is de eettafel het uitgangspunt geweest. Katerina gaf aan graag te koken en familie & vrienden over de vloer te hebben. Ze wilde graag een grote tafel waarbij ze uren konden tafelen met elkaar. Het leek mij daarom leuk om het ‘nisje’ te gebruiken voor een lange zitbank met matraskussens. Op deze kussens kan je echt loungen en dus lang tafelen. De bank staat tegenover de eettafel met hiervoor een vloerkleed en ruimte voor salontafeltjes. Ook is er nog voldoende plek voor een kast en een bureautje voor een werkplek.

Kleine woonkamer inrichten door Binti Home

Optie 02 – Kleine woonkamer inrichten met dubbele lounge plekken

Geïnspireerd door de eethoek van optie 01 leek het mij voor deze optie juist goed om een extra hoek te creëren bij de eettafel. Een op maat gemaakte bank waarbij aan twee zijden van de tafel aangeschoven kan worden. Ook gekozen voor een ruime bank met een chaise longue welke in het ‘nisje’ gezet wordt. Naast de eethoek is er nog plek voor een klein bureautje. Wel wordt het in deze opstelling lastig om een grote kast te plaatsen. Je kan wel de wand aan de korte zijde naast de bank gebruiken voor een kast voor wat extra opbergruimte.

Kleine woonkamer inrichten door Binti Home

Optie 03 : Een kleine woonkamer inrichten met ruimte voor verandering

Een iets traditionelere indeling maar toch ook een fijne manier om de kleine woonkamer een ruimtelijke uitstraling te geven. Zo heb ik gekozen voor een bank met een chaise longue in combinatie met een grote eettafel die los staat van de muur. Naast de eettafel hangen wat kubussen aan de wand voor decoratie en wat opbergmogelijkheden. Wat leuk is aan deze indeling dat er nog aardig wat veranderd kan worden. Er kan geschoven worden met de meubels om zo weer een andere indeling en sfeer te creëren.

Kleine woonkamer inrichten door Binti Home

Maar waar laat je de tv?

Gek eigenlijk, dat we zo geneigd zijn onze woonkamer om de tv heen in te richten. Katerina koos namelijk voor indeling optie 01. En op een gegeven moment kwam de vraag bij haar op : Maar waar laten we de tv? Ik heb de optie gegeven om de tv op een roltafeltje te plaatsen. Met name omdat ze aangaf niet heel vaak tv te kijken en de focus naar het tafelen en chillen met haar dierbaren gaat.

Maar toen kwamen we tot het idee om de tv aan de muur te hangen boven de eettafel. Zo is het toch goed zichtbaar vanaf de bank. Ze koos namelijk voor een speciale tv die mee veranderd met de achtergrond, in dit geval bakstenen behang.

Ook kan je met een tv een gallery wall creëren door verschillende posters hieromheen te hangen.

Ruimte besparen in een klein huis ©BintiHome

Het resultaat

Voor de inrichting van deze woonkamer heb ik qua stijl gekozen voor een moderne look met Scandinavische elementen. Grotere stoere meubels in de basis met een verfijnd pastel kleurenpalet als accent. Hieronder zie je de uiteindelijke sfeerimpressie voor de woonkamer. Wel waren we nog even aan het kijken of het baksteenbehang achter de bank moest komen of toch achter de eettafel.

Kleine woonkamer inrichten Binti Home sfeer optie 01

De keuze is gevallen om het behang achter de eettafel te bevestigen zodat dit echt een eyecatcher is. De groene wand is dan weer een rustige tegenhanger en bedenkt bovendien ook een grotere oppervlakte van de wand. Naar welke optie gaat jouw voorkeur uit? Ook hebben we een lichtere vloer neergelegd, een lichte vloer zorgt voor een optisch grotere ruimte.

Kleine woonkamer inrichten Binti Home sfeer optie 02

Het kleurenpalet staat altijd centraal in mijn ontwerpen. Ik vind het belangrijk dat de kleuren goed verdeeld worden over de ruimte. Zowel in de kleur op de wand maar ook de meubels en de woonaccessoires. Daarom maak ik altijd een sfeerimpressie zodat we al goed kunnen zien of de ruimte in balans gaat zijn met deze keuzes.

Inrichten van een kleine woonkamer voor een ruimtelijke uitstraling ©BintiHome

Een kleine woonkamer inrichten, mijn tips :

Hierbij nog even mijn tips om een rij :

 • Gebruik grote meubels en niet teveel kleine objecten
 • Werk met een rustig licht kleurenpalet
 • Denk aan één eyecatcher ( zoals bijvoorbeeld het bakstenen behang )
 • Zorg dat de ruimte in balans is door de kleuren goed te verdelen over de ruimte, zowel op de muur, vloer als de meubels en accessoires.
 • Kies voor een rustige vloer, dit is de basis van de rest van de woonkamer. Kies voor een lichtere kleur voor een optisch groter oppervlak.
 • Zorg dat er voldoende daglicht binnenkomt, werk bijvoorbeeld met plisse (top-bottom) gordijnen voor privacy en gebruik de overgordijnen voor ’s avonds.
Mijn tips voor het inrichten van een kleine woonkamer voor een ruimtelijke uitstraling ©BintiHome
Bureau in de woonkamer ©BintiHome
Binnenkijken woonkamer scandinavisch Katerina ©BintiHome-18

Shop the look :

Tot slot weet ik zeker dat je benieuwd bent waar alles te koop is. Daarom hier een uitgebreide shop the look met de linkjes naar de producten uit de woonkamer make over van Katerina. Laat je even weten wat je van de make over vindt?

 • Bank Edge in de kleur Beige – Fest Amsterdam
 • Vloerkleed – Louis de poortere kelim 8006 280x200cm via Fonq
 • Salontafel marmer – Zuiver
 • Salontafel zwart – Spinder design via Fonq
 • Lijsten met posters boven bank – Desenio
 • Bakstenen behang – Ugépa J71408 via Dot Shop Amsterdam
 • Vloerlamp naast bank – Alfred via Made.com
 • Eettafel – Meneer van Hout
 • Eetkamer stoel blauw – OMG Zuiver
 • Spijlenstoel zwart – Hay HJ77 chair
 • Designstoel wit – Hay About a chair AAC12
 • Matraskussens – House Hold Hardware
 • Decoratie kussens.- Binti Home Shop
 • Bank bij eettafel – MRO bouw
 • Lampen boven eettafel – House Doctor
 • Bureau – Ikea
 • Stoel bij bureau – We do Wood eetkamerstoel
 • Table music system – Urban Outfitters
 • White cupboard – Zuiver

Ik ben natuurlijk heel erg benieuwd wat je van deze tips vind en of je hier iets aan hebt bij het inrichten van de woonkamer. Laat hieronder jouw reactie achter, welke tip ga jij toepassen in huis?

Meer inspiratie :