Eigen fotografie en unieke content voor je bedrijf of merk
{ Foto door Stek Magazine }

Eigen fotografie voor je merk of bedrijf is naar mijn idee één van de belangrijkste dingen om jezelf te onderscheiden van anderen. Waarom? Dat lees je in deze blogpost!

Eigen fotografie voor je merk of bedrijf

Deze foto hierboven maakte Maarten van Stek Magazine vandaag. Ik was weer aan de slag met een nieuw project voor dit keer de cover van het oktober nummer. Elke 1,5 maand doe ik de styling en fotografie voor Stek Magazine en diegene die mij al langer volgen hebben vast al wat shoots voorbij zien komen. Wat zo ontzettend leuk is aan deze terugkerende opdracht is dat we er elke keer weer een klein feestje van maken. We bezoeken de meest fantastische en inspirerende plekken welke we dan gebruiken als locatie. Daarnaast bedenken we iedere keer weer een nieuw concept of thema met een bijhorend kleurenpalet. Vooral dat kleurenpalet vind ik erg belangrijk. Met dit palet ga ik op pad om producten te shoppen bij verschillende online shops maar ook conceptstores en boetiekjes. Zoals je in mijn afgelopen week vlog kon zien was ik voor deze shoot, onder andere bij Trendhopper en Hay Amsterdam langs geweest.

Wat zo goed is aan dit project is dat elke cover van Stek Magazine een eigen beeld is. Zij besteden het uit aan mij, als fotograaf, maar sommige projecten voor op de site doen zij ook zelf. Het creëren van eigen beeld is dan ontzettend ook belangrijk voor iedere ondernemer met een eigen bedrijf of merk.

‘Ondernemen draait om inspireren, netwerken en groeien. En ik denk dat eigen fotografie voor je merk of bedrijf hier echt een grote rol in speelt. ‘

Waarom is het maken van eigen beeld zo belangrijk?

Simpelweg omdat je hiermee unieke content maakt. Content, ofwel beeldmateriaal dat echt iets zegt over jou, over jouw product of jouw dienst. Het maakt het net een stukje persoonlijker en vooral unieker. Of je nou een webshop hebt, een blog, werkt als stylist, grafisch vormgever of schoonheid specialist. Eigen beeld werkt het allerbeste. Zoals je in mijn vorige blogs kon lezen ben ik in 2009 gestart met mijn eigen blog. In het begin deelde ik dus vooral foto’s van andere fotografen en merken, maar sinds 2013 ben ik alleen nog maar eigen foto’s gaan delen. Ik ben mijn blog gaan zien als een creatief portfolio waarbij mijn stijl, visie en projecten goed zichtbaar zijn. Mede dankzij het delen van eigen beeld heb ik veel projecten kunnen doen in fotografie. Maar ook styling van woningen en evenementen. Eigen fotografie voor je merk of bedrijf kan dus ook meteen nieuwe projecten opleveren. En dit hoeven niet perse fotografie projecten te zijn. Kijk bijvoorbeeld goed naar wat jij wilt uitstralen. Waar staat jouw bedrijf voor en welke diensten bied je aan? Kijk of je hier foto’s van kan maken om te delen op je website of social media.

Souraya Hassan Eigen fotografie voor je merk of bedrijf
{ Foto door Stek Magazine }

Maar ik ben geen fotograaf?

Deze vraag krijg ik veel te horen. Want ja, kan je wel eigen beeld maken als je geen opleiding tot fotograaf hebt gevolgd?! Ja, ik denk het wel. Want het gaat vooral om wat jij ziet, wat jij wilt delen en waarmee jij denkt dat potentiële klanten voor jou zullen kiezen. Als je geen fotograaf bent gaat het niet direct om de kwaliteit en belichting van je foto’s, maar om wat je laat zien. Natuurlijk is het wel fijn als je foto’s er fraai en goed uit zien.  Wat je hiervoor nodig hebt is een goede digitale camera of telefoon ( lees : onze smartphones + bewerking apps doen wonderen!). Met een digitale camera kan je natuurlijk net nog even meer dan met je telefoon. En als je overstapt op de spiegelreflex gaat er helemaal een wereld voor je open. Maar ik denk dus dat het voor iedereen mogelijk is om eigen beeld te maken. Denk bijvoorbeeld aan een kijkje achter de schermen bij je projecten, of wellicht krijg je net nieuwe producten binnen voor de online shop. Of als je een schoonheid salon hebt, dan kan je resultaten delen van klanten. Persoonlijke en eigen foto’s zorgen ervoor dat je echt laat zien wie je bent en waar je voor staat.

Tip : De boeken van Zilverblauw zijn super handig als je meer wilt weten over fotografie! Zowel met een spiegelreflex maar ook hun nieuwste boek over fotograferen met je smartphone.

De Hallen Weekend Amsterdam stedentrip ©Binti Home-13

Identiteit van je merk laten zien

Als we dan nog een stapje verder gaan, het is ook goed om jezelf te laten zien. Ik bedoel dan letterlijk een foto van jezelf op de website of op social media. Ik weet dat veel ondernemers wegduiken achter de computer of telefoon en alleen resultaten delen of wat ze mooi vinden. Dit is natuurlijk ontzettend fijn en zal vast ook goed werken. Maar geloof je mij dat vanaf het moment dat ik echt mijn gezicht ben laten zien dat mijn bedrijf meer is gaan groeien? Wellicht was het ook een samenloop van verschillende dingen, want ik begon in 2013 dus alleen maar met het delen van eigen foto’s. Maar ik begon ook met het delen van foto’s van mijzelf.

Dit begon met een profiel foto op mijn ‘over mij’ pagina. Het hoeft dus niet meteen een portret te zijn, hoe leuk is het om een foto van jezelf te delen dat je juist met iets bezig bent. Hiermee kan je meteen al wat van je diensten laten zien!  Spannend vond ik dat, maar het werkte wel…

Souraya Hassan Eigen fotografie voor je merk of bedrijf

Ik werd herkend!

Het werkte zeker want die zomer van 2013 had ik dus besloten om bovenstaande foto te delen van mijzelf. Vervolgens stond ik op de Woonbeurs, met mijn camera, haar vast en ik keek naar beneden. Er liep een man naar mij toe en zei : ”He, jij bent van Binti Home toch?”. Dus ik kijk op, iets wat vragend, want ik kende deze man niet. ”Ja, ik herken je aan je foto op je blog! Je staat namelijk precies hetzelfde”. Ik begon te lachen, het werkte! Uiteindelijk bleek deze meneer een vertegenwoordiger te zijn van een merk en wilde kijken naar mogelijkheden om samen te werken. Vanaf dat moment ben ik meer foto’s gaan delen van mijzelf. Met name foto’s dat ik bezig ben met een styling klus, een kijkje achter de schermen of laten zien hoe ik iets aanpak in huis. Deze foto’s geven mijn bedrijf echt een gezicht. Mensen weten dat als ze mijn website bezoeken met wie ze contact hebben, van wie ze een product kopen in de online shop. Of wie bij hen thuis komt om een advies te geven. Dit geeft net even dat extra vertrouwen denk ik.

Een gezicht zorgt voor vertrouwen

Als ik een nieuwe website bezoek van een bedrijf of merk ga ik vrijwel altijd naar de ‘over mij/over ons’ pagina. Ik ben benieuwd wat het verhaal is van dit bedrijf, wie het heeft opgericht en wat dit bedrijf of merk mij kan bieden. En soms beland ik dan op een pagina met een paar zinnen waarin staat omschreven wat het bedrijf inhoudt. Maar geen foto, ja wellicht een stock foto waarbij je ziet dat dit waarschijnlijk geen eigen foto is. Op dat moment komt er bij mij altijd een twijfel. Waarom heeft deze persoon niet de moeite genomen om iets meer over zichzelf te vertellen? Vervolgens kijk ik nog wel wat verder op de site maar het kan ook zomaar zijn dat mijn aandacht weg is.

Ik vind het altijd erg belangrijk om te zien bij wie ik iets koop, of wie mij een dienst zal verlenen. Het betekent echt niet dat iedereen maar foto’s van zichzelf online moet zetten, soms heb je je redenen ervoor dat je het liever niet hebt. Maar plaats dan in ieder geval wel een eigen foto van bijvoorbeeld je werkplek, of een collage met foto’s van achter de schermen of maak een leuke Instagram collage.

Bloomon interieurfotografie werkplek The Playing Circle Amsterdam BintiHomeBlog ©BintiHome
{ Fotografie voor Bloomon }

Ondernemen draait om inspireren, netwerken en groeien. En ik denk dat eigen fotografie voor je merk of bedrijf hier echt een grote rol in speelt. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe jij hierover denkt? Deel jij al eigen beelden? En heb je het idee dat dit je meer oplevert? Loop je ergens tegen aan? Heb jij nou een vraag over ondernemen? Stel ze gerust hieronder en wellicht beantwoord ik ze volgende week!

 

Ik heb meteen inspiratie om dit verder uit te diepen. Ik ga dan ook zeker nog een nieuwe blog schrijven over hoe je eigen fotografie kan toepassen voor je online shop. Binnenkort meer!

Wil je meer lezen over creatief ondernemen?
Hoe start je een eigen bedrijf? , Mijn verhaal, deel 1
* Starten als zelfstandige, mijn verhaal deel 2

 

Foto’s door : Stek Magazine & Binti Home

Bewaren