Eetkamerstoelen kiezen voor bij onze nieuwe eettafel ©BintiHome

Toen ik deze tafel zag wist ik het meteen, die past perfect in ons nieuwe huis. En dat bleek want een paar weken later werd deze fantastische ronde eettafel van eiken bezorgd en wow wat een plaatje. Alleen dan de vraag: Voor welke eetkamerstoel kiezen we?

Eetkamerstoel kiezen

Maar dan, staat die prachtige eettafel daar en is de volgende stap: eetkamerstoelen! Nu staan de stoelen van Sostrene Grene bij de tafel, deze hebben we al jaren en we zijn toe aan iets nieuws. Ondanks dat het model hartstikke leuk is van de stoel passen de kleuren niet meer in ons kleurenpalet. Zoals je op de foto hierboven kan zien willen we in de woonkamer graag werken met aardetinten: camel, oker, bruin, beige, terra/roze. Een palet waar we nu al ontzettend blij van worden.

Bij het kiezen van eetkamerstoelen is het goed om op een aantal dingen te letten:

  • Kleurenpalet: Het kleurenpalet van de ruimte. Ik schreef het hierboven al, we hebben een kleurenpalet bedacht voor de ruimte en het is goed om deze kleuren vervolgens goed te verdelen. Dus welke kleur komt er op de muur, welke kleur heeft de vloer. Maar ook, welke kleuren hebben de andere meubels? Denk aan de bank, de kasten, de eettafel. Ik hou altijd van een fijn contrast dus als ik een eetkamerstoel kies die qua kleur dichtbij het eikenhout van de eettafel komt dan voelt dat voor mij wat te naturel. Terwijl dit voor iemand anders juist een heel sfeervol ton sur ton effect kan geven.

De keuze voor eetkamerstoelen en het kleurenpalet waarmee je aan de slag wil gaan is dan ook zeker persoonlijk. Ik hoop je met deze stappen alleen bewust te maken en de keuze zo hopelijk makkelijker te maken.

Eetkamerstoel kiezen Binti Home
Mix van stoelen via Wehkamp, Hay, Fonq, Light&Living.

Stappenplan:

  • Type stoel: Ik heb het eerst over een kleurenpalet omdat dat dat eigenlijk mijn uitgangspunt is voor ieder project. Of dit nou een complete inrichting is of een kleine restyling. Een kleurenpalet zorgt voor een houvast. Maar, uiteraard, wat voor eetkamerstoel vind je mooi? Wil je armleuningen? Wil je een houten poot? Wil je een geweven stof of juist een kunststof kuip? Vragen die je jezelf kan stellen om zo de eetkamerstoelen al wat te kunnen filteren tijdens jouw zoektocht.
  • Budget: Uiteraard is budget ook een belangrijk punt. Want tijdens mijn zoektocht heb ik prachtige eetkamerstoelen gezien maar sommige zijn gewoon boven het budget. Dan is het niet dat ik het geld er niet voor over heb maar meer dat we rekening moeten houden met de totaal begroting van de inrichting van ons nieuwe huis. En soms kan je wat schuiven, heb je een lamp of stoel gezien waar je echt he-le-maal verliefd op bent. Dan pak je wat van het budget dat wellicht voor een vloerkleed o.i.d. was bedoeld, je gaat dan dus een compromis stellen.
  • Comfort: Ja, je kan een eetkamerstoel kiezen omdat hij zo mooi is maar uiteindelijk is het ontzettend belangrijk dat hij lekker zit. Anders staat hij alleen maar mooi te wezen haha. Dus probeer wat eetkamerstoelen uit. Tijdens de Lockdown is het niet mogelijk om winkels te bezoeken maar gelukkig zijn er wel creatieve oplossingen. Er zijn genoeg online shops waar je eetkamerstoelen kan bestellen. Mijn tip? Bestel bijvoorbeeld van 4 verschillende stoelen 1 item. En probeer ze vervolgens thuis uit. De 3 die het niet worden retourneer je en vervolgens bestel je van de eetkamerstoel die je hebt gekozen er nog 3 bij.

Inspiratie shoppen

Met bovenstaand stappenplan kan je lekker gaan inspiratiestoppen. Dit doe ik heel vaak, dit houdt in dat ik gewoon verschillende online shops en websites van winkels bezoek en kijk wat ze in de collectie hebben. Omdat je bovenstaande elementen al overzichtelijk hebt kan je veel gerichter zoeken. Bij online shops kan je vaak een filter aanzetten waar je jouw favoriete voorkeuren kan aanvinken. Zo kwam ik bij o.a. Fonq, Wehkamp, de Machinekamer en vtwonen uit. Ik vind verzamelsites vaak fijn omdat je dan verschillende merken bij elkaar ziet. Maar bezoek ook zeker merken apart zoals Goossens wonen, Zuiver of Hay design.

Een eetkamerstoel kiezen uit onderstaande moodboards doe ik op basis van gevoel. Ik heb nu drie eetkamerstoelen besteld om ze in het echt te zien, uit te testen én te kijken of ze mooi binnen het kleurenpalet passen. Ik zal hier binnenkort een video over delen.

Eetkamerstoel kiezen via filter online shops

Moodboards: eetkamerstoel kiezen voor de woonkamer

Om na het inspiratiestoppen mijn keuze wat inzichtelijker te maken maak ik graag shopping moodboards. Ik doe dit in Canva (website en telefoon) en dit is een super handige en leuke manier om onderstaande moodboards te maken.

De eettafel Volante van de Machinekamer is de basis. De kroonluchter erboven is van Anthropologie en krijg ik niet meer uit mijn hoofd. We willen graag een lamp dat echt een eyecatcher is en het liefst met goud/messing en glas of steen. Onderstaande kroonluchter voldoet aan die wens en stiekem vind ik het heel tof dat een klassiek ontwerp toch wat moderner is gemaakt.

Sfeer 01

Eetkamerstoelen kiezen de Machinekamer met een kroonluchter
Eetkamerstoelen van de Machinekamer, Eettafel van de Machinekamer en Lamp van Anthropologie.

Sfeer 02

Eetkamerstoelen Be Pure Home
Eetkamerstoelen van Woood Exclusieve (favoriet!)

Sfeer 03

Eetkamerstoel Zuiver met ronde eettafel
Eetkamerstoelen van Zuiver

Nu ben ik heel erg benieuwd naar jouw voorkeur als je naar bovenstaande shopping moodboards kijkt. Welke eetkamerstoel zou jij kiezen en waarom?

Ik ben heel erg benieuwd naar de eetkamerstoelen die verstuurd gaan worden en ik zal gauw een blog plaatsen hoe we die keuze definitief hebben gemaakt.

Meer inspiratie voor eetkamerstoelen in huis: