Moodboard maken voor je interieur

Een moodboard maken voor je interieur zorgt ervoor dat je jouw ideeën visueel maakt. Wat mij betreft is dit dé manier om een start te maken met een restyling of (her)inrichting van jouw interieur. Voor mijn werk als interieur stylist begint elk interieurproject natuurlijk met een moodboard. Ik verzamel het liefst zo veel mogelijk beeld materiaal maar ook kleurenstalen, materialen stalen en dit samen zorgt voor een goede basis van mijn interieurplan.

Ik vind het belangrijk dat het moodboard een weerspiegeling is van mijzelf en mijn man als het voor ons interieur is. Of dat het juist de persoonlijkheid weergeeft van mijn klant. Immers woon je het prettigste als je een interieur creëert waar je blij van wordt én waar je je thuis voelt.

Waarom is een moodboard maken nodig?

Wellicht denk je, ja leuk zo’n moodboard, maar is dat nou echt nodig? Wellicht herken je je in één van de volgende punten, dan weet je dat je kan starten met het maken van een moodboard voor je interieur.

  • Je wil graag iets veranderen in huis maar je hebt geen idee hoe je het moet aanpakken
  • Je wil weten of een bepaalde kleur mooi staat in combinatie met de kleuren die je nu in huis hebt
  • Je wil graag een goed plan maken voor het nieuwbouwhuis waarvan je binnenkort de sleutel krijgt
  • Je vind veel woonstijlen mooi maar je weet niet goed welke stijl nou echt bij je past
  • Je wil graag woonaccessoires toevoegen aan je huidige inrichting
  • Je wil een compleet nieuwe inrichting maar weet niet hoe je het beste kan starten
  • Je interieur is al 15jaar hetzelfde en je bent toe aan verandering

Herken jij je in bovenstaande punten? Dan is het zeker goed om aan de slag te gaan met het maken van een moodboard voor jouw interieur. Dit zorgt er namelijk voor dat je jouw ideeën visueel krijgt. Een moodboard laat een bepaalde sfeer zien die jij in huis wil gaan creëren. Het is goed als een moodboard een gevoel van rust bij je oproept, het gevoel van thuis, een weerspiegeling van wie jij bent én waar je graag wil zijn.

Heb je geen idee hoe je een moodboard kan maken en wil je hier graag hulp bij? Ik leer je hoe je een moodboard kan maken in mijn online video cursus interieur styling.

Moodboard maken voor je interieur met tijdschriften

Aan de slag met tijdschriften

De meest gebruikte én toch wel bekendste manier om een moodboard te maken is met afbeeldingen die je uit tijdschriften scheurt. Ik herinner mij dat ik als jong meisje al moodboards maakte van mijn favoriete popartiesten. Maar ook toen ik in 2007 startte met de opleiding tot allround stylist in Amsterdam was ik dagelijks bezig met het maken van moodboards. Ik weet dus niet beter dat dit dé manier is om je ideeën visueel te maken.

Het ligt natuurlijk voor de hand dat je interieur tijdschriften gebruikt maar eigenlijk is het ook leuk om verder te kijken. Pak bijvoorbeeld eens kooktijdschriften, lifestyle tijdschriften of spirituele tijdschriften zoals bijvoorbeeld de Happinez. Omdat een moodboard een gevoel mag weergeven kan je ook prachtige kleurencombinaties, materialen of accessoires in dit soort tijdschriften vinden. Het verruimd je blik én zorgt net even voor een andere uitstraling in jouw moodboard.

Moodboards maken ©BintiHome-4

3d moodboard

Om het moodboard nog wat diepte te geven kan je werken met materialen.Ik noem dit altijd een 3d moodboard. Zo leg ik naast de afbeeldingen kleurenstalen maar ook stukjes stof, een houten schaal, wat (droog)bloemen, een plantje, een mooi schilderij. Door items uit jouw interieur te pakken wordt het veel meer één geheel én is het meteen goed om te zien of jouw nieuwe sfeer of kleuren passen bij de huidige inrichting.

Wat je kan doen is het moodboard op een a4 of a3 plakken maar je kan ook de afbeeldingen los bij elkaar leggen en hier een foto van maken. Zo heb je altijd jouw moodboard digitaal bij de hand.

Moodboard maken voor je interieur met tijdschriften Binti Home
Bovenstaande foto maakte ik van afbeeldingen uit de Libelle Living en Vtwonen.

Interieur inspiratie op Pinterest

Ook een leuke manier om een moodboard te maken voor jouw interieur is Pinterest. Ik ben er gek op en heb, naast mijn zichtbare borden, ook heel veel verborgen borden. Voor elke ruimte, elk nieuw project of puur voor persoonlijke inspiratie maak ik een nieuw bord aan. Hier verzamel ik alle interieur inspiratie bij elkaar. Het fijne aan Pinterest is dat je met het intikken van een paar woorden al ontzettend veel inspiratie krijgt. Je kan de app zowel op de computer als op je telefoon gebruiken, ideaal om altijd de inspiratie bij de hand te hebben.

Ik zou het leuk vinden als je hier mijn Pinterest pagina ook gaat volgen.

Digitaal aan de slag met Canva, Photoshop of powerpoint

Wil je al jouw verzamelde foto’s van Pinterest toch samenvoegen in een moodboard dan kan je dat op de computer op verschillende manieren doen. Zelf gebruik ik Photoshop maar ook Powerpoint om complete presentaties in te maken. Ik vind het het makkelijkste als ik afbeeldingen gemakkelijk kan schuiven of groter en kleiner kan maken.

Ben je geen Pro met dit soort programma’s maar wil je wel een digitaal moodboard maken? Dan kan je Canva gebruiken. Ik heb het net pas ontdekt en ik ben nu al fan. Via mijn telefoon én computer kan ik in een handomdraai moodboards maken. Je kan teksten toevoegen, (kleur)vormen en je hebt keuze uit heel veel lettertypes en afbeeldingen.

  • Belangrijk is wel om te weten dat je de moodboards die je met Pinterest afbeeldingen maakt niet mag delen vanwege auteursrecht. Waarschijnlijk gebruik je het moodboard puur ter eigen inspiratie maar mocht je moodboards willen gaan delen op je website, blog of social media, gebruik dan stockfoto’s van bijvoorbeeld Pexels of Unsplash. Mocht je hier meer over willen weten dan kan je deze blog van Charlotte’s Law lezen.

Onderstaande foto’s heb ik zelf gemaakt van pagina’s uit de Libelle Living, ontzettend inspirerend en een prachtig kleurenpalet!

Ik ben erg benieuwd hoe jij het liefst aan de slag gaat met het maken van een moodboard voor je interieur. Gebruik je tijdschriften? Of liever toch Pinterest of Canva? Deel jouw reactie hieronder, vind ik altijd leuk om te lezen!