Toen wij gingen verhuizen wisten wij het meteen: Wij wilden graag laminaat leggen in huis. Maar een laminaat vloer kiezen vraagt wel wat aandacht. Omdat er zoveel keuze is type en kleur is het goed om met een stappenplan te werken, en ja uiteraard ga ik die met jou delen in deze blog :) Veel leesplezier!

Laminaat vloer kiezen Ambiant ©BintiHome-2

Laminaat vloer kiezen

Een vloer is heel erg bepalend voor de uitstraling van jouw interieur. Samen met de kleur van de wanden vormt dit de basis van jouw interieur waarna je de rest van jouw inrichting kan gaan bepalen.

De reden dat ik koos voor laminaat is omdat dit tegenwoordig niet te onderscheiden is van echt hout. Je hebt zulke mooie collecties waarbij de laminaatvloeren een hele natuurlijke uitstraling hebben. Daarnaast is laminaat gemakkelijk in onderhoud.

Maar hoe kies je nou een laminaatvloer die in jouw interieur past? Ik heb een aantal laminaatvloeren van Ambiant naast elkaar gelegd waarbij je verschillende sferen kan creëren in jouw interieur. Zie hieronder mijn stappenplan om tot de juiste keuze te komen.

Stap 01: Analyseren

Uiteraard snap ik dat je meteen creatief aan de slag wilt gaan maar analyseren is belangrijk. In de collectie van Ambiant vind je verschillende collecties laminaatvloeren in diverse kleuren en stijlen. De ene vloer is wat geler, de andere wat grijzer. Goed om te weten is dat het natuurlijk daglicht dat jouw woning binnenkomt van invloed zal zijn hoe de vloer eruit zien. Kies jij voor een laminaatvloer met een gele ondertoon en komt het natuurlijk licht van het zuiden (warm/geel licht) dan zal de vloer nog geler ogen. Kies je voor een grijze vloer in een ruimte met natuurlijk licht van het Noorden (koud/blauw licht) dan zal de vloer wat koeler ogen.

Nu is het belangrijk om je af te vragen of je dit wilt. Het is helemaal afhankelijk van jouw smaak en de sfeer die je in de woonkamer wil creeeren voor welke vloer je gaat. Stel je wil dit tegengaan dan kan je het omdraaien. Dan is het goed om een laminaat vloer te kiezen met een warme ondertoon in een kamer met natuurlijk licht van het noorden. En kies voor een vloer met een koele ondertoon in een ruimte waar warm licht van het zuiden binnenkomt.

Maar, dit is natuurlijk geheel jouw eigen keuze. Het belangrijkste is dat je een laminaatvloer kiest waar je blij van wordt en dat het past in de sfeer van de ruimte, de kleuren en de meubels. De reden dat ik deze tip met jou deel is dat je in ieder geval weet wat het effect is van bepaald natuurlijk daglicht en bepaalde kleuren in de ruimte.

Ambiant vloeren blog ©BintiHome-1-2
Een aantal vloeren uit de verschillende collecties van Ambiant.

Stap 02: Sfeer bepalen

Wat ik het leukste vind aan mijn werk is het creëren van sfeer in een ruimte. De kleuren, materialen en inrichting die samenkomen. De vloer en het kleurgebruik op de wanden spelen een hele belangrijke rol in de basis van een ruimte. Wat ik altijd doe is een 3d moodboard maken: dit is een moodboard en materialenplan in één. Door sfeerbeelden én materialen bij elkaar te leggen kan je jouw ideeën voor een interieur visueel maken en krijg je een gevoel bij wat je gaat creëren.

Hieronder deel ik drie 3d moodboards waarin je ziet hoe je een laminaatvloer kan combineren met andere kleuren en materialen.

Tip: Kijk of je wat laminaatstalen kan lenen bij de laminaatwinkel. Zo zie je de vloer met het natuurlijk daglicht in jouw woning. Daarnaast kan je kijken welke vloer het mooiste past bij de meubels en andere kleuren in de ruimte.

Daarnaast kan je ook deze Roomplanner gebruiken waarbij je een foto van jouw woning kan uploaden en elke Ambiant laminaatvloer kan kiezen. Zo zie je in één klik hoe de laminaatvloer er in de gehele ruimte uitziet!

Ambiant vloeren blog ©BintiHome-6
01: De laminaatvloer Ingelstad Eiken licht naturel staat prachtig met warme aardetinten. Je kan dit ook mooi met andere houten meubels combineren. Zowel dezelfde tint maar ook donker. Door de donkere nerven in de laminaatvloer trekken deze kleuren dan weer naar elkaar toe.
02. Deze grijze laminaatvloer brengt een mooi contrast in de ruimte en past erg mooi met verschillende groentinten. De lichte naturellen en zwarte accenten zorgen voor een fijn contrast.
03. Deze warme Naturel eiken laminaatvloer uit de Elite collectie brengt een warme basis in iedere ruimte. Prachtig om dit te combineren met lichte tinten en ton sur ton naturellen.

Stap 03: Leggen door een professional

Een laminaatvloer kan je natuurlijk goed zelf leggen. Omdat wij op twee verdiepingen in alle kamers kozen voor de laminaatvloer van Ambiant wilden wij de vloeren graag laten leggen door een professional. De mannen van Vloerplus Cruqius kwamen de laminaatvloeren leggen en waren in een ochtend klaar. Wat een vakwerk en super snel gelegd. Je kan je voorstellen dat ik erg blij was dat ik zo snel al kon beginnen met inrichten!

Stap 04: Inrichten en styling

En dan het leukste gedeelte! Inrichten en stylen. Dit is het moment dat jouw 3d moodboard tot leven komt. Wij kozen voor de Ingelstad Eiken Licht Naturel op de 1e verdieping. We hebben de vloer in alle kamers laten doorlopen. Dus van de werkkamer via de hal naar de kamer van Younes en onze slaapkamer. In elke kamer wordt de vloer met andere kleuren gecombineerd maar hierdoor zie je dus heel goed dat je alle kanten op kan met deze mooie licht eiken vloer.

Voor de zolder kozen we voor een donkere variant, de Ingelstad Eiken Donker Gerookt. ”Waarom kies je niet voor dezelfde vloer in het hele huis?” krijg ik wel eens te horen. Omdat ik een stylist ben haha. Maar vooral omdat ik het leuk vind om in elke laag van het huis een andere sfeer te creëren. Maar door het gebruik van vergrijsde aardetinten en naturellen door het hele huis ontstaat er toch balans.

Laminaatvloer Ambiant slaapkamer Binti Home Kleurcollectie-86
Ambiant vloeren blog ©BintiHome
Flexa-Binti-Home-Kleurcollectie

We zijn heel erg blij met onze laminaatvloeren, ze versterken de kleuren in elke ruimte en brengen zo’n fijne sfeer. Ik ben erg benieuwd wat jij van onze nieuwe vloeren vindt.

Laminaatvloer Ambiant slaapkamer Binti Home Kleurcollectie

Deze blog heb ik in samenwerking met Ambiant mogen schrijven.