Aardse materialen en bruintinten in het interieur trend 2019 ©BintiHome24

Al jaren ben ik groot liefhebber van het gebruik van aardse materialen en natuurtinten in mijn interieur. Het liefste werk ik met vergrijsde kleuren en pure materialen. Dat aardse materialen en bruintinten nu steeds meer een interieurtrend worden vind ik dan ook heel gaaf.

De bruintinten zijn prachtig te combineren met de trendkleur terra roze, je ziet ze dan ook vaak samen gecombineerd in een interieur. Het Vtwonen huis ( of beter gezegd één van de huizen, dit jaar was er een heuze Vtwonen city!) op de Vtwonen & designbeurs was ook ingericht met aardse materialen en bruintinten. Toepasselijk heette dit het Earth huis.

Aardse materialen en bruintinten

Ik vind het altijd leuk om te zien hoe zo’n interieurtrend werkt. Vaak zie ik ergens een kleur wat vaker opduiken. In reportages in tijdschriften, op Instagram en opeens is het niet meer weg te denken. Vergrijsde tinten en pure materialen zijn natuurlijk al langer terug te zien in onze interieurs. Maar de bruintinten maken echt hun opkomst.

Maar hoe doe je dan precies? Aardse materialen en bruintinten toevoegen aan jouw huidige interieur? Lees hier mee voor wat tips.

1. Verwerk de bruintinten in woonaccessoires

Mocht je het (nog) niet aandurven om deze warme tint op de muur aan te brengen dan kan je natuurlijk beginnen met woonaccessoires. Denk aan vele kussens op de bank, maar ook aardewerk potten en decoratie van aardse materialen. Producten met een doorleefde uitstraling passen hier erg goed bij. Denk aan beelden van klei, unieke items uit het buitenland, droogbloemen en een stukje marmer. Kies wel bewust voor bruintinten en naturellen in het kleurenpalet zodat je echt een gebalanceerde zachte setting krijgt.

Geweldig mooi deze dunne houten planken met daarop een verzameling van aardse materialen.

2. Alle muren een kleur

Mocht je wel met de muur aan de slag gaan dan kan je kiezen voor één accentkleur of juist de hele kamer rondom. Mijn advies is om altijd twee wanden dezelfde kleur te geven. En dan twee wanden die aan elkaar grenzen. Zo wordt de kleur namelijk beter verdeeld over de ruimte en omarmt het de ruimte echt. Vaak als je maar één wand doet dient het echt als accent terwijl je met twee ( of meer) wanden veel meer een balans kan creëren.

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van warme aardse tinten. Dit hoeft dus niet perse een donkere kleur zijn. Als basis kan je de hele woonkamer rondom ook een zachte offwhite/grijs tint geven. Kies voor extra mat voor een natuurlijke en rustige uitstraling. Mooi is dat je enerzijds contrast ziet maar toch ook veel ton sur ton ( dezelfde tinten). Het is belangrijk dat je je kleurpalet goed verdeeld over de ruimte voor een gebalanceerd interieur.

Aardse materialen en bruintinten in het interieur trend 2019 ©BintiHome16
Kleur Flax op de muur van Vtwonen verf.
Aardse materialen en bruintinten in het interieur trend 2019 ©BintiHome8
De kleur Cotton op de muur van Vtwonen verf
Aardse materialen en bruintinten in het interieur trend 2019 ©BintiHome4
Pure full greige op de wand van Flexa
Aardse materialen in de slaapkamer van vtwonen ©BintiHome20
Alle wanden zijn van behang BAC 126 van Nobilis.
Terra roze en een donker eiken houten keuken  interieur trend 2019 ©BintiHome23
Soft clay van vtwonen verf in de keuken

3. Aardse materialen en bruintinten als eyecatcher

Naast woonaccessoires of kleuren op de muur kan je ook denken aan een eyecatcher in je interieur. Dus één of een aantal items die echt een statement maken. Vervolgens verdeel je de aardse materialen en bruintinten verder goed in de ruimte zodat de eyecatcher als warme omarmt wordt. Soms kan een eyecatcher er echt uitspringen en bijna een contrast zijn met de rest van de ruimte. In deze stijl zou ik eerder kiezen voor een eyecatcher in vorm van een krachtig element bijvoorbeeld in vorm van een keuken, tegels of een verzameling van stolpen. Vervolgens loopt dit qua kleur en materialen mooi over in de andere items in de ruimte.

Vorig jaar lanceerde vtwonen een donker eiken houten keuken met marmer blad. Dit jaar staat er weer een prachtig exemplaar gemaakt door Fred constant. Op de wand soft clay van Vtwonen samen met geweldige tegels Craft Blusher mat ook van vtwonen. Ik vind deze keuken in één woord fantastisch, copy paste naar ons eigen huis! De subtiele bruine hanglampjes maar ook de koperen stang aan de wand waar allerlei pannen en keukenattributen aan opgehangen zijn.

Producten met een doorleefd karakter vind je bij :

En dan is het juist gaaf om ‘oude’ doorleefde producten weer te combineren met nieuwe ontwerpen. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige vazen van Angelique Homberg of het aardewerk via Brecht Murre atelier. Wel zorg je voor een bindende factor, in dit geval de aardse materialen en bruintinten.

Aardse materialen en bruintinten in het interieur trend 2019 ©BintiHome11
Donker eiken houten keuken en roze zelliges interieur trend 2019 ©BintiHome12

Niet alleen in de keuken kan je werken met een eyecatcher, ook de slaapkamer leent zich hier perfect voor. Een basis van aardetinten en naturellen met het bed als middelpunt. In het vtwonen huis hebben ze een bedrand gemaakt van gouden metallic tegels. Wat een fantastisch luxe uitstraling geeft dit. Gecombineerd met beddengoed in pasteltinten en een accent camel zorgt voor een slaapkamer om bij weg te dromen.

Slaapkamer DIY in het interieur trend 2019 ©BintiHome5
Aardse materialen en bruintinten in het interieur trend 2019 ©BintiHome7

4. It’s all about the balance

Ik schrijf het eigenlijk altijd als ik advies geef over styling of het inrichten van je huis. Een sfeervol interieur krijg je vooral als de ruimte in balans is. En die balans creëer je door het kleurenpalet waar je mee werkt ( bijvoorbeeld 2 basiskleuren en 2 accentkleuren) goed te verdelen over de ruimte.

Een goed voorbeeld is onderstaande woonkamer van vtwonen. Alle muren hebben dus één kleur en het kleurenpalet bestaat uit verschillende bruintinten. Ik heb even een kleurkaart gemaakt voor jullie zodat je nog beter kan zien hoe de kleuren zijn verdeeld in de ruimte.

Goed om te weten dat je niet precies met dezelfde kleur of materiaal hoeft te werken. Een ton sur ton tint, dus een kleur die iets donkerder of lichter is, kan ook een mooi effect geven.

Het cognac bruin komt terug in de poef, de verlichting maar ook de houten planken aan de muur. Vervolgens heb je de houten meubels denk aan de salontafels, de stoelen, de krukjes en deze kleuren komen ook weer terug in de lijsten aan de wand, kussens op de bank en beeldjes op de planken. Ee

n accent roze / terra roze zie je vooral terug in de accessoires. Maar deze accessoires zijn wel weer goed verdeeld over de ruimte. Dus de kussens, schilderijen, accessoires op de planken en het plaid op de stoel. Voor een fijn contrast en om het geheel wat luchtiger te maken werkt het altijd goed om een neutrale beige/off white tint toe te voegen. Dit zie je in de kussens op de bank, vaas, accent in schilderij en wat accessoires op de planken.

Aardse materialen en bruintinten in het interieur trend 2019 ©BintiHome15

Ik deel hieronder nog wat foto’s met kleurkaarten zodat je ook daar weer goed kan zien hoe de kleur is verdeeld over de ruimte. Met deze tips hoop ik dat het voor jou ook makkelijk toe te passen is in huis!

Ik vind dit Earth huis ontzettend inspirerend van vtwonen, wat vind jij ervan? Zou jij de aardse materialen en bruintinten ook toepassen in jouw interieur? Omdat ik zeker weet dat jullie willen weten waar alles vandaan komt kan je hier de PDF downloaden met alle verkoopinformatie :)

Shop hier alle Items van het vtwonen huis!

Wil je meer inspiratie op doen in de voorgaande jaren van het vtwonen huis op de vtwonen & designbeurs? Kijk dan hieronder verder :

Vtwonen huis 2016 wooninspiratie sidetafel vtwonen en designbeurs Amsterdam ©BintiHome
Vtwonen huis vt wonen en designbeurs 2015 ©BintiHome.jpg-22

Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog :)